Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tradiční velikonoční nádivku

Jak upéct tradiční velikonoční nádivku | recept. Velikonoční nádivka nebo také hlavička z uzeného a telecího masa, s mladými kopřivami a dalšími jarními bylinkami patří neodmyslitelně k tradicím staročeských velikonočních svátků. Její příprava není vůbec těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.

Diskuze k článku

Přidat komentář

poetkavlasta (neověřeno) | So, 04/04/2015 - 15:30

Vaječná tlačenka, byl zamilovaný pokrm herce Vlasty Buriana. Kdysi, ve staré Vlastě vyšel o něm článek, s přiloženým receptem. Od té doby to znám, od té doby to dělám a od té doby ji velmi ráda jím. Letos jsem zvolila jiný recept, pod názvem Roláda svítilka: Přečtěte si recept, třeba upoutá.

Roláda Svítilka:
Pomeleme 3/4 kg veprového bůčku, bez kůže a kosti.
Přidáme: 5 syrových vajec, 1 kávovou lžičku soli, 1 kávovou lžiřku mletého pepře, a jednu oloupanou hlavičku česneku (protlačit kleštěmi na česnek). A všechno dohromady zpracujeme.
Přidáme 1/4 kg měkkého salámu nakrájeného na kostičky. Zamícháme a připravíme si tlačenkový obal, který důkladně malými varhánky uzavřeme a pevně omotáme tenkým motouzkem. Hodně utáhnout, aby směs nevytékala. Stejně tak uzavřeme druhý konec, až je obal naplněný.
Dáme do většího hrnce s vodou (6 lit).Aby se roláda nepřilepila ke dnu a ve vodě prostě plavala. Od bodu varu, počítáme 1 hod. varu, z každé strany. Po té vyjmeme třeba na pekáček, nebo vyšší tác a roládu jehlou několikrát napíchneme. Vyteče nám šťáva se sádlem, moc dobré mazání na chleba. Potom roládu zatížíme třeba prkýnkem a necháme zcela vystydnout. Po té uchováváme v ledniče a krájíme na plátky, Jíme s chlebem a kyselou okurkou. (Plátky zabalené v alobalu se dají také zmrazit. Vždy dávka pro jednu večeři).
Dobré chutnání přeje Vlasta

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.