Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánočku | recept

Vánočka | recept. Tradiční vánoční kynuté pečivo, které nesmí chybět v žádné domácnosti – to je vánočka, štědrovka, houska nebo calta. Receptů na vánočku je mnoho, postupů při pletení také. Nabízím jednoduché těsto s olejem, které vydrží dlouho vláčné a vánočka není suchá. Jak vánočku uplést? Na internetu jsou k dispozici instruktážní videa na pletení vánočky z různých počtů pramenů. Vyberte si ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Velkou výhodu mají ti, kteří umějí plést pomlázky, postup je téměř totožný. Alespoň můj muž to tvrdí, takže každoročně vánočku ze šesti pramenů plete sám.

Co je potřeba

- 210 ml mléka - 250 g hladké mouky - 250 g polohrubé mouky - 70 g moučkového cukru - 150 ml oleje - kostka droždí - 2 žloutky - špetka soli - vanilka nebo vanilkový cukr - rozinky a mandle dle uvážení

1

Při pečení kynutých těst je důležité, aby zpracovávané suroviny měly stejnou (pokojovou) teplotu. Těsto lépe kyne. Nějakou dobu před vlastní přípravou těsta si tedy všechny suroviny připravíme na jedno místo.

2

Oba druhy mouky prosijeme přes síto, aby se nakypřily. Přidáme moučkový cukr, sůl a opět promícháme. Do vlažného mléka s olejem rozdrobíme kostku kvasnic a necháme asi 10 minut vzejít. Mezitím si do prosáté mouky nastrouháme na velmi jemném struhadle citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a přidáme vyškrábaný vanilkový lusk nebo vanilkový cukr a dva žloutky. Směs v míse zaděláme mlékem s olejem a droždím. Vymícháme krásné vláčné nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

3

Zatímco těsto kyne, spaříme, oloupeme a pokrájíme mandle a rozinky. Zapracujeme je do vykynutého těsta a necháme znovu kynout. Opakované kynutí přispívá ke zdárnému výsledku, těsto budé kypré a vláčné. Správně vykynuté těsto zvětší svůj objem. Při lehkém zaboření prstu se vzniklý důlek vyrovná.

4

V dalším kroku si hotové těsto rozdělíme na části podle toho, z kolika pramenů budeme vánočku splétat. Doporučuji kousky těsta raději odvážit na stejné díly a utvořit z nich bochánky. Takto připravené těsto odložíme a necháme přibližně 10 minut odpočívat.

5

Po deseti minutách rukama vyvalujeme válečky. Začátek spojíme zmáčknutím a podhrnutím pod svazek těsta. Z pramenů pleteme vánočku. Těsto moc neutahujeme, aby vánočka měla místo na nakynutí a nepraskala. Když se to nepodaří a vánočka praskne, nezoufejte, cukrovým posypem a vhodným nakrájením se dá leccos zamaskovat.

6

Zapletenou vánočku potřeme žloutkem, bílkem nebo celým vajíčkem. Ve výsledku není žádný rozdíl. Posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě. Vánočka se peče přibližně 15 minut při 190 °C a následně se dopéká asi 40 minut při 160 °C. Špejlí zkoušíme propečení, každá trouba peče jinak. Krájíme a cukrujeme po vychladnutí.

Do těsta můžete přidat hořkou čokoládu pokrájenou na malé kousky.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Máslová vánočka | recept. Vánočka je tradiční vánoční pečivo, které se v dnešní době dá koupit po celý rok v obchodech. Tomu, kdo byl chtěl letošní sv…
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept. Vyzkoušela jsem upéct vánočku bez vážení přísad, jen odměřovanými čtvrtlitrovým hrnečkem. Mám ráda přesné dávko…
Tvarohová vánočka | recept. Tvarohová vánočka se odlišuje, jak napovídá název, malou nuancí. Připravuje se stejně jako známá klasická vánočka, a to z…