Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kefírové řezy s tvarohem (i bez cukru)

Jak upéct kefírové řezy s tvarohem (i bez cukru) | recept na moučník vhodný i pro diabetiky. I lidé s diabetem mají občas chuť na něco sladkého, ale velký problém je s umělým sladidlem, při některých onemocněních lékaři zakazují i to. Prášková stevie ne každému vyhovuje a xylitol ve větším množství způsobuje problémy.

Po mnoha více či méně zdařených pokusech jsem rehabilitovala starou známou buchtu z kefíru. I bez cukru je nadýchaná a vláčná. Sladkou chuť jí dodá tvarohová ovocná náplň. Jak těsto, tak i náplň může mít pokaždé jinou chuť. Místo kakaa do těsta přidejte meltu, část kakaa nahraďte kávou nebo kakao nahraďte pudinkovým práškem s libovolnou příchutí. Tvarohovou náplň ochuťte sladkým ovocem, džemem či marmeládou slazenou fruktozou. Je velmi mnoho kombinací, tak vyberte tu svoji a nechte si chutnat.

Co je potřeba

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru (lze vynechat)
  • 2 vejce
  • 20 g kakaového prášku
  • 5 g práškové jedlé sody
  • 500 ml kefíru
  • 100 ml oleje
  • tuk a mouka na plech

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 želatinový ztužovač zastudena
  • ovoce, marmeláda nebo džem
  • trochu mléka na rozředění
  • kokos na posyp
1

V míse vyšlehejte vejce, cukr (diabetici vynechají) a olej do pěny. Vezměte si na pomoc elektrický šlehač, výrazně zkrátíte dobu přípravy. Do pěny nalijte kefír a promíchejte.

2

Sodu, kakao (jinou příchuť) a mouku prosijte a zapracujte do tekuté směsi. Těsto dobře vymíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky.

3

Plech s vyšším okrajem potřete tuhým tukem a vysypte moukou. Nalijte do něj těsto a stěrkou ho uhlaďte. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C. Upečený moučník poznáte podle toho, že se těsto po stranách uvolní od plechu a zapíchnutá špejle do středu těsta zůstane po vytažení suchá.

4

Náplň je snadná a rychlá. Rozmixujte tvaroh se sladkým ovocem, marmeládou nebo džemem. Je-li třeba, upravte hustotu přidáním mléka, tvaroh nesmí být moc hustý. Nakonec zapracujte ztužovač rozmíchaný ve vodě (návod na sáčku). Vychladlý upečený korpus rozřízněte, polovinu potřete náplní a druhou polovinou náplň zakryjte.

5

Nechte si trochu tvarohu na potření svrchní strany. Nakonec řezy bohatě posypte strouhaným kokosem a dozdobte podle svého uvážení.

Řezy potřebují alespoň hodinu v chladu ztuhnout. Teprve pak krájejte na kousky.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.