1

Teplota

Brambory uskladněte v chladné místnosti, nejlépe ve tmě. Teplota by neměla být nižší než 4°C. Při nižší teplotě brambory promrznou a mohly by získat příliš sladkou chuť. Přesto dbejte na to, aby brambory byly v dostatečném chladu.
Přilišné teplo jim také nesvědčí, podporuje totiž hnilobný proces. Ideální teplota je okolo 5°C.

2

Světlo

Brambory skladujte ve tmě. Světlo způsobuje, že brambory začnou klíčit.

3

Jak brambory poskládat

Rozhodně brambory neskladujte poskládané v hromadě na sobě. Na čím větší hromadě brambory jsou, tím více hnijou. Proto brambory neskladujte na hromadě vyšší než 80 centimetrů.

Brambory neskladujte v uzavřených bednách nebo pytlích. Brambory uskladněte v bednách s odvětráváním. Nejlépe v nízkých hromadách.

4

Dezinfekce

Je dobré, abyste místnost, kde brambory skladujete, větrali. Případně před uskladněním místnost vydenzifikovali
pomocí sirných knotů nebo vybílením pomocí vápna (do kterého stačí přidat modrou skalici). V místnosti se
totiž sráží vlhkost z brambor a může tak dojít k rozšíření plísní.

Tipy

Skladujte hlízy, které jsou co nejméně poraněné, naopak však co nejvíce vyzrálé, zdravé a suché.

Nejvhodnějším druhem pro uskladnění jsou pozdní odrůdy brambor, ty vydrží nejdéle hezké a chuťově dobré. Nejméně vhodnou odrůdou pro uskladnění jsou brambory rané a velmi rané.

Klíčová slova

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.333335
Average: 3.3 (3 votes)