Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit bramborovou polévku | recept

Jak uvařit bramborovou polévku | recept. Jak uvařit tradiční bramborovou polévku? V české kuchyni patří k velmi oblíbeným pokrmům. Základem jsou brambory, ale vynikající chuť polévky zajistí kořenová zelenina, kterou podle sezóny můžeme doplnit i zeleninou čerstvou. Nikdy nezapomeneme na koření a houby. Houby dáváme sušené nebo čerstvé. Polévku zahušťujeme zlatavou jíškou, kterou si vždy připravíme z čerstvých surovin. Sice to chvilku trvá, ale žádná jíška v krabičce se domácí nevyrovná. Pokud podáváme s čerstvě upečeným chlebem, máme hned i výborný oběd!

 

Co je potřeba

  • 500 g brambor
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 80 g másla a 40 g hladké mouky na jíšku
  • 1 a ¼ litru vody, nebo vývaru
  • 100 g čerstvých nebo hrst sušených hub
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, majoránka
  • petrželka na ozdobení
  • malá pomocnice, ta se hodí vždy

 

1

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak oloupeme a nakrájíme všechnu zeleninu.

2

V hrnci si připravíme zlatavou jíšku z másla a hladké mouky. Jíšku necháme vychladnout. Můžeme si jíšku připravit i z většího množství a uchovat si jí v ledničce. Bude se vám hodit i na jakoukoliv zahuštěnou polévku nebo omáčku, kterou budete vařit příště.

 

3

Všechnu zeleninu a cibuli osmahneme na másle. Stejně tak i čerstvé houby, pokud nedáváte sušené.

4

Do hrnce dáme vodu, houby, přidáme brambory a zeleninu. Povaříme asi deset minut.

5

Přidáme všechno koření, česnek a jíšku. Vše promícháme a ještě povaříme asi dalších pět minut.

6

Petrželkou dozdobíme polévku až na talíři. Nakrájíme chléb a pak si už jenom popřejeme dobrou chuť.

 

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit poctivou bramboračku | recept
Poctivá bramboračka | recept. Bramborová polévka nebo také bramboračka je známá jako tradiční česká polévka, i když se samozřejmě podává i v jiných ze…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.