Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit poctivou bramboračku | recept

Poctivá bramboračka | recept. Bramborová polévka nebo také bramboračka je známá jako tradiční česká polévka, i když se samozřejmě podává i v jiných zemích. Pokud jste měli to štěstí a nasbírali letos nějaké houby, zkuste si připravit bramboračku podle našeho receptu. Na bramboračku můžete však použít i houby sušené. V následujícím článku naleznete recept na vynikající poctivou bramboračku.

Co je potřeba

  • Kořenová zelenina – např. 2 mrkve, menší celer, případně petržel
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 4 brambory
  • 2 hrsti nakrájených lesních hub
  • sůl, pepř, mletý či drcený kmín, sušená nebo čerstvá majoránka, libeček, případně petrželka
  • olej (případně máslo či sádlo) a špaldová mouka pro přípravu jíšky – množství zvolte podle toho, jak chcete mít výslednou bramboračku hustou
  • 1,5 litru vody
1

Bramboračka je druh polévky, která je mimo České republiky známá také na Slovensku, v Polsku a v Německu. Pro přípravu poctivé bramboračky si připravte hlavně kořenovou zeleninu, brambory, česnek, cibuli, lesní houby a koření.

2

A jaký je postup při vaření poctivé bramboračky?

Kořenovou zeleninu a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které opečeme na másle.

3

Poté přidáme k zelenině na plátky nasekaný stroužek česneku a na kousky nakrájené brambory a přisypeme sůl, koření a bylinky.

4

Vše zalijeme vodou a pod pokličkou vaříme, dokud všechna zelenina nezměkne. Zeleninu můžeme pokrájet či rozmačkat nebo ji můžeme nechat ve větších kouscích.

5

Nakonec přidáme do polévky houby a opět chvilku povaříme.

6

Mezitím si připravíme jíšku tak, že na rozpálený olej (nebo máslo či sádlo) přisypeme mouku, snížíme teplotu varu a za stálého míchání jíšku usmažíme dorůžova až dozlatova. Necháme ji vystydnout a poté ji nalijeme do polévky a dobře rozmícháme metličkou.

7

Polévku necháme asi 15 minut povařit. Naposled přidáme do bramboračky zbylé prolisované stroužky česneku a nasekané čerstvé bylinky. Bramboračku podáváme s čerstvým pečivem. Ať Vám chutná!

K bramborám můžete přidat také 2 lžíce ječných krup či rýže, polévka pak bude ještě hustější.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit bramborovou polévku | recept
Bramborová polévka | recept. Jednou z nejznámějších polévek české kuchyně je bramboračka. Bramboračka se vaří podle různých receptů, v každém kraji se…
Jak připravit dýňové rizoto | recept
Dýňové rizoto | recept. Zbyla Vám dýně a chcete si připravit výborné zeleninové jídlo? Vyzkoušejte dýňové rizoto podle našeho receptu. Jeho příprava n…