Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit bramborovou polévku | recept

Bramborová polévka | recept. Jednou z nejznámějších polévek české kuchyně je bramboračka. Bramboračka se vaří podle různých receptů, v každém kraji se vaří trochu jiná. Na Plzeňsku se vaří bramborová polévka podle následujícího receptu. I ten se však může v něčem odlišovat od té vaší ze stejného kraje, v každé rodině se bramborová plévka vaří jinak. Bramboračka je typickou svačinovou polévkou, zasytí a není nutný druhý chod.

Co je potřeba

Orientační množství pro 4 porce polévky:

  • 5 středně velkých brambor
  • 1 střední mrkev
  • ¼ kedlubnu
  • kousek celeru
  • hrst sušených hub (nebo mražených, v sezoně čerstvých)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • nať libečku, pažitky, cibule nebo petržele
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • máslo
  • hladká mouka
  • asi 1,5 l vody nebo vývaru z masa (kostí)
1

Veškerou zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme. Kořenovou zeleninu a kedluben nakrájíme na stejně velké kostičky, brambory na kostky o něco větší. Sušené houby namočíme nejlépe přes noc do studené vody. V časové tísni stačí 2 hodiny namáčení. Houby zmrazené použijeme bez rozmrazování. Houby čerstvé pokrájíme na silnější plátky. Podle druhu přidaných hub bude mít polévka barvu. Hřiby, lišky, špičky a ostatní světlé houby polévku nezbarví, křemenáče, klouzci a některé druhy modrajících hřibů dodají polévce tmavou barvu.

2

Na kousku másla dožluta osmažíme pokrájenou cibuli. Přidáme ostatní zeleninu a opražíme. Osolíme, okořeníme prolisovaným česnekem, kmínem, zalijeme vodou nebo vývarem a vložíme brambory a houby. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory téměř měkké.

3

Na malém množství másla opražíme 2 rovné polévkové lžíce hladké mouky. Mícháme, aby se jíška nepřipálila. Jakmile začne mouka vonět, sejmeme z plotýnky, mícháme do vychladnutí a pak jíšku vlijeme do polévky. V polévce by se měla povařit asi 15 minut. Jestliže je polévka přespříliš hustá, zředíme ji vodou.

4

Na závěr do polévky přidáme sušenou majoránku, zamícháme a odstavíme. Teprve poté do polévky zamícháme pokrájenou zelenou nať, nesmí se vařit, aby neztratila vůni. Do bramboračky patří alespoň kousek libečku. Má chuť jako polévkové koření (lidový název je maggi koření).

Do polévky můžete přidat několik kousků růžičkové kapusty, pokud ji máte k dispozici.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Poctivá bramboračka | recept. Bramborová polévka nebo také bramboračka je známá jako tradiční česká polévka, i když se samozřejmě podává i v jiných ze…
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…