Jak uvařit fazolový prejt s pohankou | recept
Fazolový prejt s pohankou | recept. Dnešní návod je na jídlo ze zdravých surovin, pohanky a fazolí. Chutí někomu připomíná prejt, jinému staročeského kubu, zkrátka kolik lidí, tolik chutí. Pohanka je obilovina, kterou na naše území před mnoha sty lety přivezli Turci. Ve staročeské kuchyni byla velmi oblíbená. Neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro celiaky. Je velmi bohatá na vitaminy a minerální látky, pro vysoký obsah rutinu prospívá cévám. Fazole není třeba zvlášť představovat, zná a ochutnal je každý. Obě tyto plodiny by se měly, pro jejich příznivé účinky, v jídelníčku objevovat co nejvíce.




V pohance se vyskytuje rutin pouze v listech a nati, nikoliv v semenech (možná nějaké bezvýznamné množství). Píše se o tom již v Mattioliho herbáři.