Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit mrkvovou polévku se zázvorem | recept

Mrkvová polévka se zázvorem | recept. Mrkev je ideální zelenina, kterou lze konzumovat prakticky po celý rok. Obzvláště nyní v zimním období je jednou z mála zelenin, kterou lze sehnat i z domácích zdrojů. Mrkev můžeme v teplé kuchyni zpracovávat mnoha různými způsoby, v tomto receptu je použita jako hlavní chuťový základ polévky. Nasládlá chuť mrkve je podtržena štiplavostí zázvoru, který je navíc i velice zdravý a dokáže pomoci při nachlazení a bolestech v krku.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 2 větší mrkve
  • 1 cibuli
  • kus zázvoru (asi 5 cm či podle chuti)
  • olivový olej (nebo máslo)
  • zeleninový vývar
  • 100 ml 12% smetany (nebo můžeme použít i zakysanou)
  • sůl a pepř na dochucení
  • (případně petrželka nebo řeřicha na ozdobu)
1

Jako první si připravíme cibuli, tu zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, můžeme použít i máslo, zelenina je pak sice bezesporu chutnější, ale určitě méně zdravá. Takže pokud se zrovna snažíme dodržovat novoroční předsevzetí ohledně zdravého stravování, raději máslo vynecháme. Když je olej rozehřátý, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět.

2

Obě mrkve oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Přisypeme je k cibuli. Zázvor zbavíme slupky a nakrájíme ho na malé kousky. Přidáme ho k ostatní zelenině a necháme lehce opéct.

3

Následně připravenou směs zalijeme vývarem tak, aby byla veškerá zelenina ponořená, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Povaříme do změknutí, trvá to asi 25 minut. Pokud by se vám zdálo, že je zázvor ještě příliš tvrdý, vařte polévku ještě dalších 10 minut. Potom sejmeme z ohně, podle chuti dosolíme a opepříme. Pokud nám připadá, že se tekutina vyvařila příliš, můžeme polévku ještě trochu naředit.

4

Nakonec přidáme smetanu a rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Polévku rozdělíme na talíře a podáváme s pečivem nebo s topinkami.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…