Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit mrkvovou polévku s cuketou a bazalkovými nočky | recept

Mrkvová polévka s bazalkovými nočky | recept. Husté a horké polévky se skvěle hodí do podzimního sychravého počasí. Když vám chlad a vlhko zalézá pod rukávy, teplá a chutná mrkvová polévka pro zahřátí Vám přijde vhod. S chladným počasím nastává období kořenové zeleniny, k níž patří samozřejmě i mrkev, která je základem polévky. Dále na ní spotřebujete zbytky letošní cuketové úrody. V žádné správné polévce nesmí chybět cibule a něco zeleného na ozdobu. Zůstali jsme věrní české klasice, proto je v receptu na polévku uvedena petrželka, ale samozřejmě záleží na vaší fantazii. Aby polévka více zasytila, uvařte si do ní jednoduché bazalkové nočky, skládající se z kukuřičné mouky, vajíčka a bazalky.

Co je potřeba

Na polévku si přichystáme:

  • 2 velké mrkve
  • 1 cibuli
  • ½ menší cukety
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • petrželku na ozdobu

Na nočky budeme potřebovat:

  • 1 vejce
  • 3 lžíce kukuřičné mouky, či dle potřeby
  • hrst bazalky
  • sůl a pepř
1

V prvním kroku si oloupeme cibuli, nasekáme ji nadrobno. Mrkev a cuketu zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět.

2

Poté přidáme zbylou zeleninu a necháme chvíli restovat, jakmile začne trochu zlátnout, zalijeme vše vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolíme a opepříme. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme polévku přijít k varu. Mezitím si připravíme nočky. Rozklepneme vejce, rozkvedláme ho a za stálého šlehání metličkou zapracujeme kukuřičnou mouku.

3

Poté opereme bazalku a petrželku a nasekáme je nadrobno. Bazalku přisypeme k těstu, osolíme a opepříme a důkladně promícháme.

4

Když je zelenina měkká, nejmenší lžičkou, jakou máme, vykrajujeme malé nočky a vkládáme je do vroucí polévky. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Následně polévku stáhneme z plamene. Část petrželky můžeme zamíchat do polévky. Polévku rozdělíme do talířů, posypeme zbylou petrželkou a podáváme.

Pokud byste uvařili příliš velké noky, vyjměte je z polévky a jednoduše nakrájejte na menší kousky, ty pak vraťte do polévky.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Mrkvovou polévku můžeme připravit pro obměnu jídelního lístku, a nebo v případě, že mrkev výrazně převládá v našich zásobách zeleniny. Protože je mrke…