Co je potřeba

  • Kapusta
  • Suroviny podle receptů
  • Kuchyňské vybavení a zařízení
1

Kapusta se na českém trhu či na zahrádkách objevuje v několika druzích. Temně zelenou kapustu kadeřavou (kadeřávek, jarmuz) znají spíš jen zahrádkáři. Kapusta růžičková (zelníček), která tvoří růžičky na dlouhém košťálu, je ovšem v obchodech k mání. Nejběžnější a celoročně levně dostupná je kapusta hlávková.

2

Kapusta má bohatý obsah minerálních látek (sodík, železo, draslík, fosfor, selen, hořčík, vápník) a vitaminů (vitamin C, vitamin K, vitamin E) a kyselinu listovou (vitamin B1, B2, B3, B9). Vláknina kapusty vyvolává dlouho pocit sytosti, takže je kapusta vhodná i při redukčních dietách.

3

Když přineseme domů čerstvou kapustu, hned ji kuchyňsky zpracujeme. Tím minimalizujeme ztráty a kapustu rozdělíme pro víc příležitostí. Pevnou kulatou hlávku vyřízneme z růžice vnějších listů. Listy důkladně omyjeme, bývá na nich zemina. Hlávku rovněž opláchneme a necháme vykapat. Rozmyslíme si, co budeme z kapusty vařit, momentálně nepotřebné části uložíme do chladničky k rychlejší spotřebě. Je-li hlávka příliš velká, můžeme část nakrájet, krátce o vařit a zmrazit.

4

Kapustová polévka | recept. Všeobecně oblíbená je kapustová polévka, kapusťačka. Obvykle se připravuje s bramborami, s kořenovou zeleninou, případně ještě s brukví. Kapustová polévka se připravuje buď zapražená hnědou jíškou, a nebo může být v odlehčenější variantě – zahuštěna hrubou krupicí. Jako koření se klasicky používá mletý pepř, česnek a majoránka. O kapusťačce platí, že ohřátá chutná ještě lépe.

5

Kapusta s máslem | recept. Další klasikou je ve vodě nebo v páře rychle uvařená kapusta, která se podává s vařenými bramborami (nejlepší jsou nové), mírně posolená, posypaná strouhánkou osmaženou na másle a přelitá rozpáleným máslem. Pro tuto úpravu můžeme použít i parní hrnec. Vaříme-li kapustu v páře zároveň s bramborami, přidáme kapustu o něco později než brambory, a do horního patra „parníku“.

6

Zadělávaná kapusta | recept. Tento pokrm z kapusty je také oblíbený. Na cibulový základ dáme dusit na drobné proužky nakrájenou kapustu. Chvíli restujeme, pak osolíme, zalijeme vývarem nebo vodou, aby byla kapusta ponořena zvolna dusíme. Pak zaprášíme moukou, zasmahneme, upravíme hustotu tak, jak to máme rádi a dochutíme třeným česnekem a mletým pepřem. Podáváme s brambory, případně i s kouskem masa nebo s volským okem.

7

Kapusta s vepřovým | recept. Výtečná je dušená kapusta s vepřovým masem. Vepřovou plec nakrájíme na malé kostičky a dáme dusit na cibuli, až je maso téměř měkké. Pak přisypeme nakrájenou kapustu, podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Konečná úprava je jako u zadělávané kapusty. Místo masa můžeme použít uzené maso nebo uzeninu. Jejich tepelná úprava je kratší. Vhodnou přílohou jsou vařené, opékané nebo pečené brambory.

8

Kapustové karbanátky a nákyp | recept. Asi každého, a to i vyloženého odpůrce kapusty, uctíme kapustovými karbanátky (placičkami, řízečky). Používáme na ně mírně předvařenou kapustu. Světlé měkké listy zprostředka hlávky stačí jen těžkým nožem nasekat. Jestli ale na karbanátky chceme použít silné svrchní listy, předvaříme je a pak na masovém strojku pomeleme. Kořeníme majoránkou, drceným kmínem, česnekem a pepřem. Když do předvařené kapusty zapracujeme víc vajec a méně strouhánky, můžeme směs zapéci ve vymazaném a strouhánkou vysypaném pekáčku. Vznikne chutný nákyp. Do karbanátků i do nákypu můžeme přidat kousky vařeného nebo uzeného masa či uzeniny.

9

Kapusta jako mozeček | recept. Rychlá a chutná úprava je kapusta připravená jako mozeček. Na tuku osmažíme cibuli, přidáme drobně krájenou světlou část kapusty, trochu odlijeme a podusíme. Pak zasypeme hrstí strouhánky, necháme ji v kapustě propařit a zalijeme rozšlehanými vejci. Strouhánka zabrání, aby se z pokrmu oddělovala voda. Kořeníme solí, pepřem a zelenou petrželkou, česnek se do této úpravy obvykle nepřidává.

10

Kapustové závitky | recept. Velké svrchní lupeny využije k přípravě kapustových závitků. Listy krátce ovaříme v osolené vodě. Seřízneme nebo rozklepeme silné žebro. Na list navrstvíme jakoukoliv nádivku (maso musí být částečně „předdělané“. Závitky zabalíme, spíchneme, vložíme do pekáčku, pokropíme tukem, podlijeme trochou vývaru, případně přidáme cibuli a pod pokličkou chvíli dusíme. Na závěr odkryté dopečeme. Výpek zředíme vývarem. Podáváme s přílohami, které budou ladit s náplní závitku.

11

Kapustové rizoto | recept. Na tuku zesklovatíme cibuli, přidáme nakrájenou kapustu a mrkev, orestujeme. Přisypeme propranou rýži. Zalijeme odpovídajícím množstvím vývaru nebo vody, osolíme, trochu opepříme a dusíme do změknutí. Kapustové rizoto můžeme na talíři posypat sýrem.

Varování
  • Kapusta je nadýmavá. Protože se látky z kapusty dostávají krví do mateřského mléka, neměly by kapustu jíst kojící maminky.
  • Jako většina brukvovitých plodin, i požitá kapusta je cítit z dechu. Proto s tím musíme počítat a před plánovanou společenskou akcí se raději obejdeme bez kapusty.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.38095
Average: 4.4 (21 vote)