Co je potřeba

substrát,

vhodná nádoba nebo větší květináč,

odnož, výhonek (mladá rostlina smokvoně)

1

Co je smokvoň Fíkovník nebo smokvoň je keř, někdo by mohl namítnout, že strom a je spojen s lidstvem již od pradávna. Pěstoval se a doposud je stále preferovaný pro svoje lahodné plody.Nebyli jsme zvyklí pěstovat kultury, které nepatřili do našeho klimatu. Ale doba mění priority.

2

Jak pěstovat smokvoně v nádobách

Není nic jednoduššího. Jako každou jinou rostlinu ji dáme do květníku (nádoby, která má dole otvor pro odtok přebytečné vody) a zabezpečíme potřebné přihnojování. Platí tady zásada přiměřenosti, protože by se mohlo stát, že při nadměrném přihnojování by rostly intenzivněji jen listy. Hned z jara (necháme ji tam až do podzimu) dáme nádobu s rostlinou ven a co je důležité, na slunné místo. V zimě můžeme pěstovanou kulturu dát do skleníku nebo zimní zahrady, pokud nic takového nemáme, necháme ji v bytě. Když je nutné, aby zůstala rostlina co nejdéle venku, snese teplotu jen lehce nad bodem mrazu.

3

Pozor na zálivku

V době nasazování plodů má být zálivka bohatá, když plody dozrávají, zálivku omezíme. Jinak by plody praskaly. Nenechte se zneklidnit, že v zimě rostlina shazuje listy. Je to normální stav. Zálivka v zimě by měla být taky menší. Můžeme ji zvýšit, když odezní období klidu.

4

Přesazování

Smokvoně pěstované v nádobě, květníku přesazujeme zásadně na podzim. Substrát by měl být výživný s větším obsahem jílu, ale zase musí být propustný.

5

Namnožte si smokvoně

Fíkovník množíme výhradně vegetativně, dvacet až třicet centimetrů dlouhými řízky. Měla by být dodržena zásada jednoletého dřeva. Druhá varianta množení je hřížením. To je zahrnutím vodorovně ohnutého výhonu zeminou, který pak zakoření. Výhodou hřížení je aspekt, že rostlina plodí již další rok.

6

Nejsladší plody

Fíky, které chceme usušit se nechávají na stromě přezrát. Trháme je, až když vadnou stopky. V paždí listů dozrávají plody i dvakrát do roka. Mají kulovitý nebo hruškovitý tvar. Může se stát, že vyrůstají z pupenů přímo na kmeni. Dužnina fíků může mít několik barevných variant. Třeba bílá, červená, fialová nebo i černá.

Tipy

Sladké fíky jsou vynikající zdravou pochoutkou buď jako čerstvé nebo v sušeném stavu. Z čerstvých fíků se připravují lahodné a sladké džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína i likéry. Sušené fíky jsou výtečné s ořechy, kandované i samotné.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.8125
Average: 4.8 (16 votes)