Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít vaječné skořápky jako doplněk stravy

Dospělý člověk potřebuje každý den asi 1 gram vápníku. U nemocných lidí a těhotných a kojících žen je jeho potřeba ještě větší. Nemusíte ale utrácet za drahé doplňky z lékárny, levný zdroj vápníku najdete v každé domácnosti.

Co je potřeba

vaječné skořápky

citronová šťáva

plech

mlýnek na kávu nebo hmoždíř

jemné sítko

1

Prášek z vaječných skořápek užívaly při nejrůznějších potížích už naše babičky. Osvědčil se jako výborný zdroj vápníku a zásobárna dalších důležitých minerálů: jmenovitě jód, měď, železo, mangan, zinek a další. Jeho výroba není těžká a užívání komfortní.

2

Jak vyrobit prášek z vaječných skořápek Budete potřebovat skořápky z alespoň 12 vajec – pokud možno z domácí produkce nebo biochovu. Odstraňte případná razítka za pomoci teplé vody a hrubé strany houbičky a skořápky důkladně propláchněte. Pak je vyskládejte na plech a při střední teplotě upražte v troubě- postačí 15 minut při 180 °C. Skořápky tak zbavíte bakterií a zároveň je zkřehčíte – půjdou pak lépe drtit.

3

Skořápky nasypte do hmoždíře nebo do mlýnku na kávu (zde počítejte s trochu nepříjemným zápachem) a rozdrťte najemno. Vzniklou drť prosijte přes jemné sítko. Výsledkem bude jemný bílo-hnědý prášek, který lze bez problému uchovávat v dobře uzavíratelné nádobě.

4

Užívání prášku z vaječných skořápek je velmi jednoduché: stačí 3x denně velmi malé množství (na špičku nože). Prášek je nutné brát nalačno nebo s potravinami bez tuků (med, suchý chléb apod.).. Právě tuky by mohly minerály v prášku proměnit na nestravitelná vápenatá mýdla. Pro lepší vstřebání se doporučuje smíchat prášek ze skořápek se šťávou z citronu a nechat několik hodin odpočívat.

5

Prášek z vaječných skořápek pomáhá při nedostatku vápníku a je účinný také při překyselení žaludku a pálení žáhy. Je bezpečný i při dlouhodobém užívání, pokud je dodržena podmínka užívání před jídlem. V opačném případě můžete mít pocit nadýmání nebo těžkosti.

Údajně pomáhá při lámavosti kostí. Před užítím pro jistotu konzultujte s lékařem.

  • Jestliže skladujete skořápky delší dobu a na zbytcích bílku se objeví plíseň, neomývejte je, ale rovnou vyhoďte. Karcinogeny jsou již pevně usazeny ve skořápce a nelze je mechanicky odstranit.
  • Před užítím pro jistotu konzultujte s lékařem.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody | stručný přehled. V tomto článku naleznete stručný popis několika druhů mořských ryb a mořských plodů prodávaných na našem trhu.…
Jak využít ostružiník | rady a tipy
Jak využít ostružiník | rady a tipy. Z ostružiníku často používáme pouze tmavé chutné plody – ostružiny. Ostružiny jsou velmi zdravé a mají celou řadu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.