Přejít k hlavnímu obsahu

Jak získat účinné látky z koření | tipy

Jak získat účinné látky z koření | tipy

Jak získat účinné látky z koření | tipy. Že koření chutná a léčí, víme již od pradávna. A že se tedy hojně využívá v potravinářském průmyslu, v lékárenství i v kosmetické oblasti, je nám také běžně známé. Doma většinou koření sušíme, abychom jej uchovali. Koření podporuje spalování toxinů a pomáhá, aby se živiny z pokrmu vstřebaly do organismu. Také však mění vlastnosti potravin, díky němu se pokrmy stávají lehce stravitelnými. Připomeňme si, jaké další metody můžeme využít k získání účinných látky z koření.

1

Nejběžnější postup je výluh. Macerát je výluh za studena ─ přelijte koření šálkem vody a nechte stát několik hodin, případně i několik dnů. Pokojová teplota by měla být 15 °C až 20 °C. V průběhu této doby občas promíchejte. Výluh za studena se nehodí pro každé koření, používejte tento způsob jen pro koření obsahující sliz a škrob (například pro lněné semínko, kořen kozlíku nebo kořen ibišku).

2

Nálev je za tepla získaný výluh. Pro tento typ výluhu přelijte koření vroucí vodou, necháte 15 minut v zakryté nádobě vyluhovat a pak scedíte. Tento typ výluhu používejte například u máty, anýzu, meduňky, kmínu nebo fenyklu.

3

Odvar si připravíte tak, že koření povaříte ve vodě 10 až 15 minut. Dalších 15 minut ponecháte v přikryté nádobě a pak scedíte. Tento typ se hodí pro přípravu nápoje z tvrdých rostlinných částí, jako je dřevo, kořen, kůra, pokud neobsahují větší množství silic. Doba přípravy odvaru se u různých produktů může lišit. Tady doporučujeme se poradit v lékárně nebo se striktně držet návodu prodejce. V případě nedodržení návodu riskujete, že účinné látky znehodnotíte nebo nezískáte vůbec.

4

Dále můžete koření zpracovávat jako tinktury neboli výluhy rostlinných látek připravené nejčastěji pomocí alkoholu. Další možností jsou sirupy ─ koncentrované roztoky cukru v ovocných šťávách nebo ve výluzích z drog (sušených bylin). Domácí výrobou můžete také získat léčivá vína ─ jsou to rostlinné výtažky vyluhované ve víně.

5

Bylinky, koření ─ čtyři naši hrdinové. Možná tušíte méně nebo více, že skromné zelené bylinky a barevné koření mají podpůrnou moc a sílu poprat se i s nejzákeřnější chorobou dnešní doby. Nádorové buňky nemají kořeněná jídla vůbec rády! Primární vlastností bylinek a koření je vysoký obsah protizánětlivých látek, které dokáží mírnit zánětlivé procesy, kde se nádorové buňky nacházejí. Zajímá vás, které to jsou? Zázvor, kurkuma, chili a hřebíček.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.