Přejít k hlavnímu obsahu

Jak získat účinné látky z koření

Že koření chutná a léčí víme již od pradávna. A že se tedy hojně využívá v potravinářském průmyslu, v lékárenství i v kosmetické oblasti, je také nám běžně známé. Doma většinou koření sušíme, abychom jej uchovali. Koření podporuje spalování toxinů a pomáhá, aby se živiny z pokrmu vstřebaly do organismu. Také však mění vlastnosti potravin, že se stávají lehce stravitelnými. Připomeňme si, jaké další metody můžeme využít k získání účinných látky z koření.

1

Nejběžnější postup je výluh. Macerát je výluh za studena ─ přelijte koření šálkem vody a nechte stát několik hodin, případně i několik dnů. Pokojová teplota by měla být 15 °C až 20 °C. V průběhu této doby občas promíchejte. Výluh za studena se nehodí pro každé koření, používejte tento způsob jen pro koření obsahující sliz a škrob (například pro lněné semínko, kořen kozlíku nebo kořen ibišku).

2

Nálev je za tepla získaný výluh. Pro tento typ výluhu přelijte koření vroucí vodou, nechte 15 minut v zakryté nádobě vyluhovat a pak scedíte. Tento typ výluhu používejte například u máty, anýzu, meduňky, kmínu nebo fenyklu.

3

Odvar si připravíte tak, že koření povaříte ve vodě 10 až 15 minut. Dalších 15 minut ponecháte v přikryté nádobě a pak scedíte. Tento typ se hodí pro přípravu nápoje z tvrdých rostlinných částí, jako je dřevo, kořen, kůra, pokud neobsahují větší množství silic. Doba přípravy odvaru se u různých produktů může lišit. Tady doporučujeme se poradit v lékárně nebo se striktně držet návodu prodejce. V případě nedodržení návodu riskujete, že účinné látky znehodnotíte nebo nezískáte vůbec.

4

Dále můžete koření zpracovávat jako tinktury neboli výluhy rostlinných látek připravené nejčastěji pomocí alkoholu.
Další možností jsou sirupy ─ koncentrované roztoky cukru v ovocných šťávách nebo ve výluzích z drog (sušených bylin). Domácí výrobou můžete také získat léčivá vína ─ jsou to rostlinné výtažky vyluhované ve víně.

5

Bylinky, koření ─ čtyři naši hrdinové. Možná tušíte méně nebo více, že skromné zelené bylinky a barevné koření mají podpůrnou moc a sílu poprat se i s nejzákeřnější chorobou dnešní doby. Nádorové buňky nemají kořeněná jídla vůbec rády! Primární vlastností bylinek a koření je vysoký obsah protizánětlivých látek, které dokáží mírnit zánětlivé procesy, kde se nádorové buňky nacházejí. Zajímá vás, které to jsou? Zázvor, kurkuma, chili a hřebíček.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit rychlý kompost za 18 dní
Jak vyrobit rychlý kompost | postup. Kompostování organických zbytků jak z kuchyně, tak i ze zahrady, je skvělým způsobem jak získat přírodní hnojivo…
Jak zpracovat a uchovat houby
Houby jsou zvláštním a voňavým darem přírody. Tento každoročně relativně krátkodobý dar lesa se lidstvo od pradávna snažilo uchovat tak, aby byl použi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.