Jak na svatomartinské rohlíčky – voňavou tradici podzimu
Když se blíží 11. listopad, den svatého Martina, české kuchyně provoní nejen husí pečínka, ale také jemné, máslové svatomartinské rohlíčky. Tyto malé kousky štěstí jsou symbolem hojnosti a konce sklizně. Pečou se z kynutého nebo tvarohového těsta, plní se ořechy, mákem nebo povidly a jejich tvar připomíná podkovu Martinova koně. Ať už věříte na legendu o bílém koni, nebo prostě milujete domácí pečivo, rohlíčky k listopadovému odpoledni prostě patří.
Co je potřeba
Ingredience (na asi 24 kusů):
- 350 g hladké mouky
- 250 g měkkého másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
Na náplň:
- 100 g mletých ořechů nebo máku
- 2–3 lžíce cukru
- 2 lžíce mléka nebo rumu
- špetka skořice (volitelně)
Postup
- Připravte těsto:
V míse smíchejte mouku, máslo nakrájené na kousky, tvaroh a špetku soli. Vypracujte hladké těsto – nejlépe rukama nebo v robotu. Zabalte ho do fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici. - Připravte náplň:
Mleté ořechy (nebo mák) promíchejte s cukrem a trochou mléka, aby vznikla vláčná směs. Můžete přidat i trochu rumu nebo skořice pro vůni. - Tvarování rohlíčků:
Těsto rozdělte na čtyři díly. Každý vyválejte na kruh asi 2–3 mm silný a rozkrájejte na osminy (jako pizzu). Na širší část každého trojúhelníku dejte lžičku náplně, a potom zaviňte směrem ke špičce. Rohlíčky jemně ohněte do tvaru podkovy a přeneste na plech vyložený papírem na pečení. - Pečení:
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé. Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru – ten se na povrchu krásně rozpustí a vytvoří jemnou sladkou krustu.
Kousek tradice do každé kuchyně
Svatomartinské rohlíčky nejsou jen sladké pečivo – jsou malým kouskem české historie. V minulosti je hospodyně rozdávaly sousedům i dětem jako symbol štědrosti a vděčnosti. Dnes si je nejčastěji vychutnáváme s hrnkem čaje nebo sklenkou mladého svatomartinského vína. Křehké, máslové a voňavé – právě takové mají být.
A i když letos třeba sníh s Martinem nepřijede, tyhle rohlíčky vám zaručeně přinesou trochu zimní pohody do domu.
Tipy
- Náplň můžete obměňovat podle chuti – kromě máku a ořechů jsou výborné i povidla, marmeláda nebo kokosová směs.
- Pokud chcete rohlíčky lehčí, použijte polovinu másla a druhou polovinu měkkého tvarohu.
- Těsto lze připravit i den předem – po vychlazení se s ním lépe pracuje.






Diskuze k článku