Přejít k hlavnímu obsahu

Jak komunikovat se soudem | rady

15. Únor 2021
Jak komunikovat se soudem | rady

Jak komunikovat se soudem | rady. S nadsázkou se říká, že k soudu chodí rádi jenom advokáti. Protože život je pestrý a nachystá člověku nejedno překvapení, může se snadno stát, že se soudem budete muset komunikovat i vy. Máte-li právního zástupce, pak zařídí vše potřebné za vás. Nemáte-li ho, musíte se na soud obrátit sami. A protože soudní řízení netrvá dny, týdny a mnohdy ani měsíce, komunikace se soudem může být takřka na denním pořádku, byť máte neprávnickou profesi.

1

Justice.cz

Na internetu najdete mnoho užitečných informací. A to platí i o našem soudnictví. Oficiální stránky českého soudnictví naleznete na www.justice.cz. V horním levém rohu klikněte na ikonku "soudy" a můžete začít s vyhledáváním potřebných informací. Životní situace: Otázka: Kde najdu Okresní soud ve Frýdku-Místku? Odpověď: Kliknete myší na "Frýdek-Místek", poté na "Kontakty" a zjistíte, že adresa soudu je Na Poříčí 3206, Frýdek-Místek, 738 13. Otázka: Jaký je telefon na Vrchní soud v Praze? Odpověď´: Kliknete na "Vrchní soud v Praze" a pod obrázkem soudu vidíte krom jiných údajů i telefonní číslo: 261196 111. Otázka: Jaké jsou úřední hodiny Krajského soudu v Ostravě? Odpověď: Kliknete na ikonku "Ostrava", poté na "Základní informace" a dále na "Úřední hodiny Krajského soudu v Ostravě". Na pokladně jsou ve všední dny od 7:00 do 15:15 a na podatelně do 15:30. Otázka: Který soud je přímo nadřízený Okresnímu soudu v Náchodě? Odpověď: Na stránkách vidíte, že Náchod spadá pod Hradec Králové. Kliknete-li na "Hradec Králové", zobrazí se vám stránky Krajského soudu v Hradci Králové s mnoha potřebnými údaji.

2

Telefon

Soud můžete kontaktovat i telefonicky. Nic nezkazíte, když zatelefonujete na telefonní ústřednu a necháte se přepojit na oddělení, pod které spadá vaše řízení. Vždy mějte po ruce spisovou značku! Jak ji zjistíte? Zpravidla bývá uvedena v pravém horním rohu písemnosti od soudu (např. rozsudku). Může vypadat například takto: 5 C 31/2012 nebo 12 INS 555/2008. Telefonní spojovatelku nezajímá ani jméno žalobce či žalovaného, ani jejich adresa či rodné číslo. Vždy po vás bude chtít spisovou značku (minimálně její začátek), na základě které vás přepojí dál. Pokud se chcete vyhnout přepojování a zajímají vás informace o konkrétním řízení, vytočte rovnou INFORMAČNÍ CENTRUM soudu. Klapku naleznete zpravidla na stránkách daného soudu. Ale nemusí tomu tak být vždy, někdy soudy uvádějí pouze číslo na centrální ústřednu. Například informační centrum Okresního soudu v Teplicích má telefon: 417 599 179. Tedy na stránkách www.justice.cz kliknete na "Soudy", poté na "Teplice", dále na "Kontakty" a druhý údaj shora je kontakt na informační centrum. Vždy se představte, sdělte v jaké věci voláte a co vás zajímá (Například zda-li je rozsudek soudu v právní moci. Pokud ne, tak z jakého důvodu - Např. spis má stále u sebe soudce, protistrana se odvolala, nepodařilo se zatím doručit atd.) A určitě se zeptejte, kdy si máte zavolat znovu.

3

Dopis

Posíláte-li na soud psaní, potom vždy doporučenou poštou. Na obálku nezapomeňte krom adresy soudu a své adresy uvést i spisovou značku. Spisovou značku se doporučuje napsat i přímo na dodejku. Pokud by se zásilka cestou ztratila, snadno prokážete, že jste k soudu psali a v jaké věci. Spisovou značku má samozřejmě jen zahájené řízení (přiděluje ji soud). Podáváte-li proto teprve žalobu nebo jiný návrh, kterým se zahajuje řízení, spisovou značku neuvádíte, protože ji neznáte.

4

Podatelna

Chcete-li ušetřit za telefon či poštovní známku, můžete se na soud vypravit i osobně. Veškeré písemnosti, které soudu nesete, musí projít přes podatelnu (zde je písemnost orazítkována a je uvedeno datum i čas převzetí písemnosti). Tedy i v případě, kdy znáte jméno soudce, který věc rozhoduje, nenesete mu nic osobně. Ačkoli když jdete "jen" na podatelnu, vždy musíte projít bezpečnostní kontrolou, kdy justiční stráž zjistí, zda u sebe nemáte zbraň či jinou věc, která k soud nepatří. Protože detektor reaguje na kovové předměty, vyberte si z kapes drobné peníze. Tašku buď položíte na jezdící pás a stráž ji zrentgenuje nebo do ni jednoduše nahlédne (ne každý soud je vybaven pásem). Nezapomeňte si předem zjistit úřední hodiny podatelny. Hlavně se podívejte, kdy mají na podatelně přestávku (ta může být i ráno, nejen přes oběd). Jinak by se snadno mohlo stát, že byste vážili cestu k soudu zbytečně. Nesete-li písemnost např. ve dvou vyhotoveních (jedna je pro soud a jedna pro protistranu), mějte u sebe ještě jednu kopii! Na ni dostanete razítko, že soud od vás takovou písemnost skutečně převzal a kdy.

Varování

Článek má pouze informativní charakter, redakce neodpovídá za případnou škodu.

Autor: Zuzana B.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se dovolat promlčení | rady
Jak se dovolat promlčení | rady
Jak se dovolat promlčení | rady. Právo se promlčí, nebylo-li vykonáno v zákonem stanovené době. Ačkoli promlčené právo nezaniká, nemůže být soudně při…
Jak uzavřít soudní smír | rady
Jak uzavřít soudní smír | rady
Jak uzavřít soudní smír | rady. Řízení u soudu končí rozsudkem, usnesením, elektronickým platebním rozkazem. Dalším ze způsobů, jak udělat za soudním…
Jak žádat náhradu škody po státu | rady
Jak žádat náhradu škody po státu | rady
Jak žádat náhradu škody po státu | rady. Stát odpovídá za škodu způsobenou při výkonu státní moci. Sám od sebe vám ale stát (ani jednotlivé úřady či ú…
Jak napsat žalobu | rady
Jak napsat žalobu | rady
Jak napsat žalobu | rady. Není-li možné vyřešit věc smírnou cestou, je třeba se obrátit na soud. Soudní řízení se zahajuje žalobou, která se podává u…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.