Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dobrý vajíčkový salát | recept

Jak udělat dobrý vajíčkový salát | recept

Recept na vajíčkový salát. Vajíčkový salát patří do skupiny evergreenů české studené kuchyně. Připravit vajíčkový salát je velmi snadné, při dodržení surovin na něm v podstatě není co zkazit. Nabízíme předpis na jednoduchý vajíčkový salát a přidáváme několik „fíglů“, použitelných při výrobě salátu.

Co je potřeba

  • Suroviny uvedené v článku
  • Kuchyňské vybavení
1

Vajíčkový salát je vzhledem k použitým surovinám poměrně těžký, ale na druhou stranu se na porci počítá mnohem menší váhové množství, než u lehkých či zeleninových salátů. Vajíčkový salát ovšem patří mezi „zakázaná“ jídla pro lidi s vysokým cholesterolem, s vyššími hodnotami tuku v krvi, s nemocemi žlučníku a jater, při zánětlivých onemocněních slinivky břišní a pro lidi, kteří si musejí hlídat denní příjem tuku a vajec nebo příjem kalorií.

2

Vajíčkový salát je výrobek studené kuchyně. Jeho základem jsou vařená vejce, dále kyselé okurky, cibule, vařené brambory a majonéza. Vajíčkový salát se dochucuje solí, mletým pepřem (bílý nebo černý), plnotučnou hořčicí, octem (ve starších předpisech) nebo citronovou šťávou, kapkou worcesteru a případně špetkou cukru. Vajíčkový salát jíme s bílým nebo celozrnným pečivem (chleba je k němu trochu „ostrý“). Je to potravina rychle podléhající zkáze, proto je třeba salát spotřebovat v den výroby.

3

Nejjednodušší a nerychlejší vajíčkový salát uděláme docela prostince: 6 vychladlých vajec natvrdo nakrájíme na proužky nebo protlačíme salátovou mřížkou. Doplníme jednou krájenou cibulí a přidáme jednu malou dobrou majonézu (spolehlivé jsou ty s českým tradičním názvem). Rozmícháme, dochutíme lžicí plnotučné hořčice, solí a mletým pepřem. Nemusíme nechávat odležet, vajíčkový salát podáváme hned s pečivem. Už tato podoba je chutná a v podstatě jí nikdo nic nevytkne.

4

Jestliže chceme připravit vajíčkový salát jako z lahůdkářství, budeme potřebovat 360 g vajec (jedno váží 50–60 g), 200 g studených vařených brambor, 180 g sterilizovaných sladkokyselých okurek, 160 g základní neředěné majonézy, 80–100 g syrové cibule, 55 g plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, špetku cukru, trochu láku z okurek, dvě kapky worcesterské omáčky.

5

Vajíčka rozpůlíme a nakrájíme na jemné proužky nebo je protlačíme mřížkou. Vychladlé ve slupce uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kousky. Okurky nasekáme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme buď na velice jemné proužky, nebo na drobné kostičky.

6

Připravíme majonézu. Asi hodinu předem vyndáme vejce a rostlinný olej z lednice, aby měly stejnou teplotu. Oddělíme dva žloutky a dáme do šlehací nádoby. Přidáme špetičku soli. Šlehačem, případně ruční šlehací metlou, vyšleháváme vejce se solí a zároveň po kapkách přidáváme olej. Když majonéza zhoustne, můžeme zesílit pramínek. Majonéza je hotová, když je tuhá a nepadá z metly. Na závěr do majonézy zašleháme hořčici, špetku cukru a trochu citronové šťávy. Na dva žloutky spotřebujeme 110 až 130 g oleje, u větších žloutků budeme oleje potřeba víc.

7

Majonézou spojíme připravenou směs. Je-li moc hustá, opatrně přikápneme lák z okurek. Dochutíme mletým pepřem, dvěma kapkami worcesteru, opatrně dosolíme. Dobře zamícháme. Protože jsou použity vařené brambory, dáme vajíčkový salát alespoň na hodinu do chladu, aby chutě prolnuly. Podáváme s pečivem nebo mažeme na plátky veky.

8

Triky: Zejména mladá šťavnatá cibule někdy může v salátu hořknout. A nebo také některé děti nemají příliš rády chuť cibule. Proto můžeme nakrájenou cibuli před použitím spařit – dáme ji do sítka, prolijeme vařící vodou a necháme vykapat a zchladnout. Další „vychytávka“ s cibulí: když nemáme kyselé okurky, můžeme cibuli pár minut povařit v láku z vody, octa, soli a trochy cukru. Scedíme a hned propláchneme studenou vodou. Cibule jednak dostane příjemně sladkokyselou chuť, ale také příjemně zkřehne.

9

Vajíčkový salát velmi dobře ladí s rajčaty, no a rajčata zase s bazalkou. Proto nám vajíčkový salát může posloužit jako náplň do vydlabaných rajských jablíček. Bazalka plněná rajčata ozdobí a dochutí. A kdo ji nemá rád, může ji odložit. Plněná rajčata lze podávat jako studený předkrm nebo jako pohoštění při různých party (grilování a podobně).

Tipy

  • Domácí majonéza je nejen chutnější a zdravější než kupovaná (nejsou v ní žádné emulgáty ani konzervanty), ale také je výrazně levnější. Příprava trvá asi tři minuty a zvládne to i kuchyňských prací ne zcela znalý člověk.
  • Když nebudeme mít suroviny na majonézu stejně teplé, nebo budeme olej zpočátku přilévat velkým proudem, vznikne žloutko-olejová emulze. Nic není ztraceno. Do šlehací nádoby dáme další žloutek, šleháme a tentokrát skutečně po kapkách přiléváme žloutkovou emulzi. Musí to vyjít.
  • Zbylé bílky uvaříme ve vhodné nádobě v mikrovlnce a jemně rozsekáme do salátu.

Varování

  • Spojovat vajíčkový salát něčím jiným, než majonézou, to je „škoda surovin“ (slova profesionální „salátky“ – kuchařky pro studenou kuchyni). Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu krom něj to nechutná.
  • Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.
  • Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgáty v každé kupované tatarce).
Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.