Přejít k hlavnímu obsahu

Jak bez mouky upéct šťavnatý makovec

Jak bez mouky upéct šťavnatý makovec

V těstě obyčejný, bez mouky pečený a pouze cukrem zdobený. Tedy zcela jednoduchý, přitom však oslnivý a mimořádně šťavnatý makovec, který tím, že je bez mouky pečený, je o to víc makový. Ke všemu navíc šlehanými bílky provzdušněný, a proto tak šťavnatý.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá šťavnatému makovci upečenému v koláčové formě s průměrem 28 cm

  • 125 g másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 4 velká vajíčka (oddělené bílky od žloutků)
  • 2 lžičky citronové kůry

moučkový cukr na poprášení před podáváním

1

Podstatou tohoto mimořádně šťavnatého makovce je nejen pečení bez mouky, ale i důkladné vyšlehání jak bílků, tak máslového základu. A právě máslovým základem přípravu začněte. V misce elektrickými metlami vyšlehejte povolené máslo s cukrem do nadýchané máslové pěny.

příprava vyšlehaného máslového základu
2

Postupně vešlehejte jeden žloutek po druhém, přičemž bílky přesouvejte do misky a následně vyšlehejte v tuhý bílkový sníh.

zapracování žloutků do máslového základu
3

Do máslového základu nyní vmíchejte mletý mák a současně provoňte citronovou kůrou. Vše dobře promíchejte, aby se mák do máslového základu zapracoval.

vmíchání máku a citronové kůry
4

Nakonec do makového těsta postupně a zlehka vmíchejte tuhý bílkový sníh.

závěrečné provzdušnění těsta bílkovým sněhem
5

Nadýchané, plně makové a bez mouky připravené těsto urovnejte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 20–25 minut tak, aby povrch makovce lehounce zezlátl.

Po vychladnutí ve formě makovec nakrojte, poprašte cukrem a už si jen dopřávejte mimořádně šťavnatou, bez mouky pečenou variaci makovce.

pečení šťavnatého makovce

Tipy

Tak jako běžný makovec můžete i tento bez mouky pečený makovec potřít rozpuštěnou čokoládou či ozdobit citronovou polevou. A to například touto, stejně jednoduchou a oslnivou jako celý makovec:

½ hrnku moučkového cukru + šťáva z 1 malého citronu a společně promíchat

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct zdravý makovec | recept
Jak upéct zdravý makovec | recept
Zdravý makovec | recept. Mák nejen skvěle chutná, je také plný vápníku a dalších látek nezbytných pro dobrý stav lidského organismu. Následující řádky…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.