Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na čištění sporáku

03. Březen 2017

Připečená mastnota od jídla na sporáku je nevzhledná, tmavá, rezavá a odpuzující. I když kamna po každém vaření omyjeme a čas od času tomu věnujeme důkladnější pozornost, drhneme a drhneme, kýžený výsledek to není. To co se připeklo prostě vyčistit jen tak nejde. A že jsme toho vyzkoušeli už dost. Zkuste to třeba tímhle. Jde to vážně dobře.

Co je potřeba

sůl, prášek na praní, tekutý prací prostředek, igelitový pytel, škrabka na led,

1

Jděte na to škrabkou na led Nejdřív vypněte všechny hořáky, kontrolky - to je zásadní věc. Zanesená místa postříkejte univerzálním mazivem WD-40 ve spreji a nechte působit 10 minut. Pak budete příjemně překvapeni, jak to jde seškrabovat umělohmotnou škrabkou na led. Potom hořáky a všechny čištěná místa omyjte mýdlovou vody a otřete do sucha.

2

Posolte tu mastnotu Pokud vám při pečení masa přeteče z pekáče tuk, posypte tu loužičku mastnoty solí, aby se nepřipekla. Pokračujte normálně v pečení. Po dopečení a vychladnutí uvidíte, že posolený tuk se změnil v hromádku popela, kterou snadno odstraníte.

3

Připečenou mřížku posypte práškem na praní Při grilování jsou nejvíc připečené mřížky grilovací pánve. Aby jste se vůbec nenadřeli, zahřejte pánev a posypte práškem na praní. Na prášek položte navlhčenou utěrku. Aby to bylo jednodušší a nemuseli jste prát látkovou utěrku, použijte mokrou papírovou utěrku. Asi za 20 minut ji sundejte a budete překvapeni, jak snadno půjdou seškrabovat ty hnusné napečeniny.

4

Mřížku dejte do pytle Napečený a špinavý rošt z trouby by šel dobře vyčistit, kdyby jste ho ponořili do mýdlové vody ve vaně. Ale kdo by potom zase myl tu zmaštěnou a znečistěnou vanu? To byste si moc nepomohli. Místo vany je dobrý silnější igelitový pytel. Dejte do něj necelý šálek tekutého mýdla nebo nějakého saponátu na mytí, jeden šálek bílého octa a horké vody tolik, abyste pytel naplnili. Pytel dobře zavažte a teď ho klidně do té vany dejte. Ve vaně byste měli mít napuštěnou teplou vodu, aby teplá voda v pytli tak snadno nevychladla. Pytel tam nechte asi jednu hodinu. Pak mřížku z pytle osvoboďte, oškrábejte. To budete koukat, jak jde špína dobře dolů!

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Měděné nádobí, to je skvost a zaslouží si, aby bylo o něj řádně pečováno. Možná jste na jeho čištění vyzkoušeli ledacos, ale stále to není takové, jak…
Vodní kámen se usazuje na stěnách nádob, kde zůstává voda, která je různě zahřívána anebo také i ochlazována. Vzniká tam, kde je tzv. tvrdá voda a jej…