Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na křehké borůvkové galetky s tvarohem | recept

Jak na křehké borůvkové galetky s tvarohem | recept. Luxusní galetky upečené z křehkého listového těsta jsou opravdu vysoce komfortním zákuskem. Snadným, rychlým, na pohled lákavým a v chuti jedinečným. Jemné těsto je totiž s borůvkami a proslazenou i citronovou kůrou provoněnou tvarohovou náplní spojením přímo dechberoucím.  

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 16 galetek

  • 2 balení vyváleného listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • třtinový cukr na posypání

Na borůvkovou směs:

  • 300–400 g borůvek
  • 1 vrchovatá lžíce Solamylu
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • šťáva z 1 citronu

Na tvarohovou náplň:

  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
1

V misce zlehka promíchejte borůvky se Solamylem, cukrem i citronovou šťávou.

2

V druhé misce utřete tvaroh s vajíčkem, cukrem a provoňte citronovou kůrou.

3

Listové těsto rozviňte a rádýlkem jej rozdělte na 8 čtverců.

4

Na plechu vyloženém pečicím papírem do každého z nich naneste 1 lžíci tvarohové náplně a vypouklou stranou lžíce lehce rozetřete. Okraje těsta přitom musí zůstat suché.

5

Na tvaroh pak rozdělte borůvkovou směs.

6

Okraje těsta nyní přehněte ke středu a potřete rozšlehaným vajíčkem.

7

Na závěr posypte dle chuti třtinovým cukrem a pečte v troubě vyhřáté při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) asi 15–20 minut, dokud galetky krásně nezezlátnout a nenafouknou se.

  • Tvarohovou náplň můžete vylepšit, pokud tvaroh místo cukrem osladíte 100 g rozpuštěné bílé čokolády. Taková náplň je pak v souznění s ochucenými borůvkami skvostnou kombinací. Rovněž jako v případě, kdy tvaroh nahradíte luxusním smetanovým mascarpone.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.