Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na kvásek

Pečení chleba pomocí žitného kvasu je původní způsob pečení chleba. Díky kvašení má chléb daleko lepší nejen chuťové vlastnosti, ale také dochází k eliminaci antinutričních látek v obilí, což zlepšuje vstřebávání živin. Výsledné kváskové pečivo je daleko kvalitnější než běžné kupované, vydrží dlouho čerstvé a díky použití celozrnné mouky zasytí na dlouhou dobu.

Co je potřeba

Založení kvásku:

  • 100 g celozrnné žitné mouky (ideálně chlebové)
  • 200 g vlažné vody

Dokrmení kvásku:

  • 50 g celozrnné žitné mouky (ideálně chlebové)
  • 80 - 100 g vlažné vody
1

Mouku přesypeme do misky, smícháme s vlažnou vodou a vytvoříme těstíčko. Misku překryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a necháme kvasit na teplém místě. Na druhý den by se měly v těstě objevit bublinky. Pokud tam nejsou, tak kvásek pouze promícháme a necháme jej kvasit další den.

2

Jakmile se v těstě objeví bublinky, je to známka toho, že začínají kvasné procesy. V tuto chvíli ještě ale není dostatek kvasinek pro kvašení chleba, a proto musíme kvásek dokrmit. To znamená, že přisypeme další mouku a vlažnou vodu, promícháme a zakryjeme. Takto dokrmujeme a necháváme kvasit alespoň 3 dny.

3

Pátý den je kvásek připraven a můžeme z něj péct chléb. Pokud nemáme čas jej okamžitě upéct, vůbec nic se neděje. Kvásek dokrmujeme dál a pečeme až ten den, kdy se nám to hodí nejvíc.

Recept na kváskový chleba naleznete ZDE: Jak upéct kváskový chléb

Pomůcka

1. den

Založení kvásku

2. – 4. den

Dokrmování

5. den

Pečení chleba

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na kváskový chléb | návod
Jak na kváskový chléb | návod. Pečení kváskového chleba není vůbec složité. Protože chléb potřebuje dlouho kynout, je potřeba si dobře naplánovat, kdy…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.