Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat patison | rady

Jak pěstovat patison | rady. Patison je druh dýně nezaměnitelného diskovitého tvaru, na okrajích je charakteristicky zvlněný. Má bílou barvu. Obsahuje důležité minerální látky a vitamín C. Patison má uplatnění v gastronomii, oblíbený je patisonový salát, patisonový guláš nebo smažený patison. Patison má nízkou hodnotu sodíku, a proto je vhodný třeba při léčbě srdečních a ledvinových poruch, má močopudné účinky. Konzumace patisonu se doporučuje i při redukčních dietách.

Co je potřeba

semena patisonu

1

Podmínky pro pěstování patisonu

Pro pěstování patisonu jsou vhodné středně těžké, hlinité půdy s dostatkem půdní vláhy. Před sázením patisonu půdu vhodně upravíme chlévským hnojem nebo kompostem. Patisony se pěstují z přímé setby nebo si vypěstujeme sazenice. Ty si připravíme koncem dubna. Sazenice patisonu vysazujeme na zahradě v druhé půlce května. Semena patisonu můžeme v květnu vysévat přímo na stanoviště, ideálně do sponu 120 x 60 - 70 cm po 2 - 3 semenech. Nesnáší mrazy. Vydatně zaléváme.

2

Sklizeň patisonu

Patison má krátké vegetační období, a proto jej můžeme sklízet už v červenci. Můžeme jej sklízet podobně jako okurky, pravidelnou sklizní zvyšujeme úrodnost. Sklízíme ještě nezrálé plody, které mají v průměru 10 cm, u starších plodů tvrdne slupka.

3

Využití patisonu

Nejvhodnější je konzumace patisonu v syrovém stavu, můžeme jej však zpracovat dušením, smažením, pečením nebo je konzervovat. Z patisonu lze připravit řadu pokrmů, například patisonovou omáčku, patisonový guláš, patisonové placky a dokonce i patisonovou bábovku nebo výbornou patisonovu polévku.

Doporučujeme nakupovat osivo a semena u osvědčeného prodejce Osiva-semena.cz. E-shop nabízí přes 1000 druhů netradičních kultivarů semen exotických rostlin, léčivých a aromatických bylin, palem vhodných i do našeho podnebí, kvetoucích rostlin nádherných barev, vůní a tvarů, tradiční i netradiční zeleniny a užitkových rostlin. Nízké ceny a krátké doby doručení, nakupování z pohodlí Vašeho domova.
Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na patizon v kuchyni | recepty
Patizon | recepty. Patizony jsou oblíbenou součástí podzimních dekorací. Oblíbená je jejich svěží barva i nezvyklý tvar. Ale patizon nám mnohem lépe p…
Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Jak pěstovat a využít vodnici
Brukev řepák, známá jako vodnice, je druh kořenové zeleniny, která má krátkou vegetační dobu a dá se tudíž vypěstovat poměrně rychle (a také snadno).…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.