Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit jablečný ocet | recept na domácí ocet

Jak připravit jablečný ocet | recept na domácí ocet. Šetrnost, obliba domácích produktů, chuť vyzkoušet něco nového, amatérská záliba v domácí „organické chemii“ – důvody, proč doma připravovat vlastní jablečný ocet mohou být různé. Přinášíme několik osvědčených receptů na jablečný ocet. Výhodou je, že když se "výrobek" nezdaří, nevznikne žádná velká škoda.

Co je potřeba

  • jablka
  • kvasná nádoba
1

O údajných léčebných účincích jablečného octa nebude řeč, tomu se věnují jiné stránky, a je věcí každého, čemu věří a k čemu jablečný ocet potřebuje. Nás zajímá jablečný ocet z hlediska kuchyňského využití, kde má jablečný ocet nepopiratelnou úlohu – pikantně ochutí zejména ovocné a zeleninové saláty. A to buď přímo (v ředění) nebo jako součást zálivek a marinád.

2

Jeden kilogram jablek důkladně omyjeme, odrhneme stopky a celá jablka i se slupkou a jádry nastrouháme na hrubém struhadle nebo na elektrickém krouhači.

3

Nastrouhaná jablka dáme do čtyřlitrové lahve, přilijeme dva litry vody, kterou jsme předtím převařili a nechali vychladnout. Hrdlo lahve povážeme hustou tkaninou, aby tekutina mohla dýchat, ale nelétaly do ní octové mušky.

4

Dáme na nějaké místo s pokojovou teplotou (třeba na ledničku, aby láhev nepřekážela, ale byla na očích) a necháme deset dní napospas organickým dějům. Občas zamícháme vařečkou nebo nějakým jiným dřevěným předmětem vhodným pro míchání potravin.

5

Po deseti dnech přefiltrujeme přes plátno. Necháme skapat vlastní vahou, netlačíme a nemačkáme. Vymyjeme lahev, tekutinu do ní vrátíme a necháme asi tři týdny dokončit kvasný proces.

6

Pak slijeme do menších lahviček. Dříve se doporučovalo uzavřít lahve korkem a jablečný ocet skladovat položený, aby korek nevysychal. S nástupem plastových dobře uzavíratelných lahví už asi není nutné toto doporučení dodržovat.

7

Jiný recept na jablečný ocet radí nijak si nelámat hlavu technologií: Do libovolného množství nastrouhaných jablek přidáme jednu lžíci kvasného lihové octa, zalijeme vodou a směs necháme zoctovatět. Přibližně po šesti týdnech směs přecedíme a jablečný ocet máme připraven ke spotřebě.

O zdravotních účincích se dozvíme například v knize Ocet v domácí lékárně od Joachima H. Angersteina.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a využít řeřichu setou
Řeřicha setá (někdy je také nazývána řeřichou zahradní) patří mezi velmi oblíbené bylinky, které si snadno vypěstujete doma kdykoliv během roku. Řeřic…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.