Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upravit různými způsoby lososa | recepty

Jak upravit různými způsoby lososa | recepty. Dnes vám chceme nabídnout 4 recepty na snadnou a rychlou přípravu lososa. Losos je mořská ryba (chová se i na lososových farmách) s výbornou chutí narůžovělého masa. Delikatesou je uzený losos a tatarák z lososa.

Lososový steak

Připravte si:

  • 600 g lososa
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • petrželovou nať
  • mletý bílý pepř
  • citronovou šťávu

Jak postupovat:

Porce lososa osolte, okořeňte pepřem a potřete utřeným česnekem. Nechte v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak opečte v rozpáleném oleji z obou stran. Hotový steak pokapejte citronovou šťávou a posypejte drobně posekanou natí petržele.

Kořeněný losos

Připravte si:

  • 600 g lososa
  • olej
  • 2 cibule
  • lžičku chilli
  • lžičku hořčice
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 bobkový list
  • citronovou šťávu
  • sůl
  • lžíci octa
  • 100 ml smetany
  • lžičku škrobu
  • malý pórek

Jak postupovat:

Porce lososa dejte povařit na 10 minut do vody se solí a citronovou šťávou, pak rybu vyjměte a nechte okapat. Na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte hořčici, bobkový list, chilli, cukr, sůl a sójovou omáčku. Za stálého míchání povařte10 minut. Zalijte smetanou, octem a zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce vody. Nechte přejít varem a odstavte. Rozdělte na porce a ozdobte jemně nakrájeným pórkem.

Losos s hořčičnou omáčkou

Připravte si:

  • 600 g lososa
  • olej
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 lžičky hořčice
  • 200 ml smetany
  • oregano
  • citronovou šťávu
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Postup:

Plátky lososa osolte, okořeňte pepřem a nechte 2 hodiny v chladu odležet. Opečte rybu na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran a odložte ji stranou (udržujte v teple). Do pánve s olejem přidejte hladkou mouku a vymíchejte světlou jíšku, zalijte smetanou, ochuťte hořčicí, oreganem a citronovou šťávou. Krátce povařte. Do omáčky vložte zpět lososa.

Losos po bretaňsku

Připravte si:

  • 600 g lososa
  • sůl
  • citronovou šťávu
  • olej
  • 6 malých žampionů
  • 1 malou cibuli
  • petrželovou nať 
  • citronovou šťávu
  • na špičku nože mletého muškátového oříšku
  • kousek másla

Jak postupovat:

Porce lososa pokapejte citronovou šťávou, osolte a nechte v chladu chvilku odležet. Pak rybu nakrájejte na menší kousky a opečte společně s žampionovými plátky v horkém oleji. Přendejte do zapékací misky, okořeňte mletým muškátovým oříškem, pokryjte tenkými lístky másla a zapečte pod grilem. Na talíři posypejte petrželovou natí a podávejte s plátkem citronu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.