Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kapustový nákyp | recept

Jak připravit kapustový nákyp | recept. Kapusta je zelenina, která obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny a má detoxikační účinky. Je proto určitě vhodné kapustu zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. Pokud si nevíte rady s její přípravou, vyzkoušejte jednoduchý recept na zdravý kapustový nákyp. Tento pokrm je vhodný i pro všechny s bezlepkovou dietou.

Co je potřeba

  • 1/2 středně velké hlávky kapusty
  • 150 g uzeného či marinovaného tofu
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
  • máslo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání formy
1

Kapustu zbavenou tvrdého košťálu pokrájíme na menší kousky, důkladně ji omyjeme a poté uvaříme v osolené vodě téměř doměkka (asi 10–15 minut). Následně ji scedíme, necháme mírně vychladnout a nakrájíme ji nadrobno.

2

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků pak ušleháme tuhý sníhNakrájenou kapustu smícháme s tofu nakrájeným na malé kousky, se žloutky, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Hodí se třeba bazalka, petrželka či pažitka.

Nakonec do směsi jemně vmícháme bílkový sníh.

3

Zapékací mísu či formu vymažeme máslem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Nalijeme do ní připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřeme. Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a nákyp pečeme asi 40 minut do zezlátnutí.

4

Kapustový nákyp podáváme s vařenými brambory nebo jen s kvašenou zeleninou či salátem z čerstvé zeleniny. Skvěle chutná teplý i studený.

  • Do kapustového nákypu je možné přidat také strouhaný sýr či dušené houby.
  • Tofu pak můžete nahradit třeba tempehem či šunkou.
  • Pokud chcete zachovat svěží zelenou barvu kapusty, po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve studené vodě. Dá se připravit i v páře.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články