Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kapustové karbanátky s masem | recept

Kapustové karbanátky | recept. Recept na kapustové karbanátky neuvádí přesný rozpis množství surovin. Ty si každý může zvolit podle sebe. Někdo dává více masa, jinému vyhovuje větší množství kapusty. Já volím zlatou střední cestu a poměr masa a zeleniny 50:50. Karbanátky s kapustou jsou oblíbenou variantou klasických karbanátků a kapustu v nich snědí většinou i zapřisáhlí odpůrci této zeleniny. Karbanátky se podávají s bramborem, bramborovou kaší nebo chlebem.

Co je potřeba

  • kapusta
  • mleté maso
  • vejce
  • anglická slanina
  • strouhanka
  • cibule
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • mletá sladká paprika nebo papriková pasta
  • na obalení: vejce, hladká mouka, strouhanka
  • sádlo na vymazání pekáče
1

Nejprve si připravíme kapustu. Kapustu očistíme, obereme vnější listy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Z uvařené kapusty vymačkáme vodu a pokrájíme ji nadrobno. Necháme vychladnout.

2

Prorostlejší slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme na pánvičku a orestujeme. Až se ze slaniny vypeče tuk, přidáme pokrájenou cibulku a osmahneme ji. Také necháme vychladnout.

3

Do misky dáme mleté maso, nejlepší je směs hovězího a vepřového. Přidáme vychladlou pokrájenou kapustu, cibulku se slaninou, vejce, koření, sůl a trochu strouhanky na zahuštění. Důkladně rukama propracujeme v hustou hmotu.

4

V dalším kroku si připravíme samotné karbanátky. Namočenýma rukama z již připravené masovo-zeleninové směsi vytvoříme kuličky (viz ilustrační fotografie). Velikost kuliček si upravíme podle toho, jak velké kapustové karbanátky si přejete mít.

5

Do misek si připravíme hladkou mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku na obalování. Obalování v trojobalu je výhodné, protože karbanátky se nevypečou, tuk a šťáva zůstane uvnitř. Nejprve maso obalíme v mouce, pak lehounce zploštíme a obalíme ve vejci a strouhance. Karbanátky dělejte asi 2,5 cm vysoké.

6

Plech s vyšším okrajem vymažte vyšší vrstvou tuhého sádla a obalené karbanátky na něj naskládejte. Pečte v troubě při 200 °C. V polovině pečení, když jsou ze spodní strany pěkně zbarvené, karbanátky otočte a dopečte. Při tomto způsobu pečení nejsou hotové karbanátky tak tučné. Další výhodou je příprava většího množství najednou, oproti smažení na pánvi.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct velikonoční sekanou | recept
Velikonoční sekanou | recept. O Velikonocích je zvykem, častěji než kdy jindy, využívat při přípravě jídel vejce a divoce rostoucí bylinky. Velikonoce…
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.