Jak si vyrobit aromatizovaný cukr
Následující článek vám poradí jak ušetřit a ještě si přitom užít spoustu zábavy třeba s dětmi. Zkuste si vyrobit aromatizovaný cukr. Takový cukr pak využijete při pečení moučníků, slazení čaje nebo do cukrových polev. V obchodech se ochucený cukr prodává za 6 Kč 20 g. Snadným výpočtem zjistíte, že jeden kilogram vyjde na 350 Kč. Doma ho budete mít přibližně dvacetkrát levnější a navíc můžete mít mnohem více chutí. Takto ochucený cukr je i milým dárkem pro domácí kuchařky a cukrářky.
Co je potřeba
- květiny s výraznou vůní
- kůra chemicky neošetřených citrusů
- výrazně vonící ovoce nebo listy
- cukr krupice nebo krystal
- mixer
- sklenice s uzávěrem
K aromatizování se výborně hodí květy voňavých růží, květy lípy, tužebníku, šeříku, levandule. Nemusíme je předem sušit. Sbíráme je za suchého počasí na čistém místě, neoplachujeme. Do nádoby nasypeme cukr, pak slabou vrstvu okvětních plátků, květů a zase cukr. Nádobou pořádně protřeseme, aby cukr obalil kvítka. Necháme asi 14 dní v temnu a denně alespoň dvakrát protřeseme. Po této době cukr procedíme, odstraníme rostliny a cukr přesušíme.
Varování
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku