Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nepečené jablečné kuličky | recept

Jak připravit nepečené jablečné kuličky | recept

Nepečené jablečné kuličky | recept. Jablečné kuličky jsou jednou z mnoha variací nepečeného cukroví. Jsou snadné a chutnají jako štrůdl, proto jsou u nás tak oblíbené. Recept je snadný a variabilní. Místo mandlí můžete přidat lískové ořechy, místo rozinek jiné sušené ovoce a na ochucení místo skořice zakápnout rumem nebo vanilkovým extraktem. Uvidíte, že výsledkem nebudete zklamáni.

Co je potřeba

  • 200 g krupicového cukru
  • 300 g jablek
  • 150 g mandlí
  • 80 g rozinek
  • šťáva z 1 citronu
  • lžička skořice
  • citronová kůra
  • strouhaný kokos na obalení
1

Jablka vykrájejte a nastrouhejte na hrubší nudličky. Nemusíte je loupat. Mandle spařte, oloupejte a nakrájejte, popř. kupte krájené na plátky nebo nudličky. Rozinky pokrájejte na menší kousky.

2

Do pánve s vyšším okrajem nebo hrnce odvažte cukr, zalijte malým množstvím vody a svařte cukrový roztok na nit. Hustotu zkoušíme mezi dvěma prsty – trochu zchladlého roztoku kápneme na prst, krátce k němu přiložíme a ihned oddálíme druhý prst. Utvoří-li se slabá nitka, která po chvilce praskne, je cukr správně svařen.

3

Do cukrového roztoku přidáme připravená jablka, mandle, rozinky, ochutíme citronovou šťávou, skořicí a trochou citronové kůry. Za stálého míchání svaříme hustou kaši. Ze směsi se odpaří všechna tekutina a ze zbytku se dá tvarovat koule. Odpařování trvá různě dlouhou dobu, neztrácejte naději, hodně záleží na jablkách. Čím jsou šťavnatější, tím déle budete směs míchat. Hotovou hmotu nechte vystydnout.

4

Ze studené směsi tvořte navlhčenýma rukama malé kuličky, které následně obalujte ve strouhaném kokosu. Směs se trochu lepí na ruce, po obalení a vystydnutí lepkavost zmizí. Kuličky vložte do papírových košíčků a uschovejte v chladu. Kuličky chutí připomínají náplň jablkového závinu. Dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.