Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat chřestovou polévku | recept

Jak udělat chřestovou polévku | recept. Chřest je zdravá zelenina, která pomáhá udržet tělo ve formě. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a málo tuků i sacharidů. Jíst chřest můžeme pořád, protože 100 g chřestu má jen 22 kcal (94 kJ). Čerstvý chřest můžeme mít po celý rok, nicméně ten nejlepší a nejchutnější chřest je k dostání pouze v sezóně, tedy od poloviny dubna do konce června.

Co je potřeba

Suroviny na přípravu chřestové polévky:

300 g chřestu
300 ml vody
sůl
500 ml drůbežího vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
150 ml smetany
petrželka

1

Nejprve chřest oloupeme a z výhonků odkrojíme hlavičky asi 3 cm.

2

Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 2 minuty.

3

Hlavičky scedíme a odložíme.

4

Zbylé části nakrájíme nadrobno, zalijeme vývarem a vařím 10 minut.

5

Oba vývary i s uvařeným chřestem (bez hlaviček) dáme vychladnout a poté rozmixujeme.

6

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku.

7

Zalijeme ji smetanou a rozmícháme.

8

Nakonec vlijeme rozmixovaný vývar s chřestem, dochutíme oříškem a povaříme.

9

Chřestovou polévku doplníme hlavičkami chřestu a petrželkou.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat selskou polévku | recept
Jak udělat selskou polévku | recept. Recept na selskou polévku. Výborná lehká zeleninová polévka plná masa a oblíbených těstovin vhodná ke každé příle…
Jak udělat polévku Minestrone | recept
Jak udělat polévku Minestrone | recept. Italové ji říkají velká polévka. Postupujte podle tradičního receptu na přípravku italské polévky Minestrone,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.