Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat dušené jehněčí se zeleninou

Jak připravit jehněčí, aby vás nezaskočila jeho specifická chuť? Nejjednodušší na přípravu jsou drobné kotletky. Postačí je na chvilku marinovat v oleji s bylinkami.Tento recept se výborně hodí jako sváteční oběd v době Velikonoc.

Co je potřeba

Na 4 porce:
800 g jehněčí plece
4 šalotky
4 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
1 plechovka loupaných krájených rajčat
8 malých karotek
200 g fazolek
Na zeleninový vývar:
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek pórku
1 neloupanou cibuli
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
sůl

1
Den předem si uvaříme vývar. Mrkev, petržel, celer oloupeme a dáme v celku do hrnce.
2
Přidáme ostatní ingredience a zalijeme 3 l vody. Vaříme v mírném plameni asi hodinu.
3
Pak zchladíme a zcedíme. Mělo by zbýt asi 1,5 l vývaru.
4
Maso zbavíme blanek a tučných kousků a pokrájíme na stejné menší kousky.
5
Opepříme, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet.
6
Šalotku oloupeme a překrojíme na půlky.
7
Česnek oloupeme, připravíme si pekáč s poklicí.
8
V pekáči rozehřejeme olej a maso na něm krátce opečeme, poté je lehce posolíme.
9
Přidáme obě půlky šalotky, česnek a bylinky.
10
Dále krájená rajčata a podlijeme polovinou vývaru.
11
Pekáč zaklopíme poklicí a pečeme 40 minut v troubě na 200°C.
12
Mezitím očištíme karotky. Fazolky i karotky vložíme do vroucí osolené vody a 3 minuty povaříme.
13
Do pekáče po 40 minutách dolijeme vývar dle potřeby a přidáme karotky a fazolky.
14
Necháme ještě 20 minut dopéct. Po této době zkusíme, zda je maso měkké.
15
V pekáči by mělo zůstat dost šťávy z vývaru. Na talíř ho servírujeme s bramborami nebo jen s bílým chlebem.
Autor: KJersey
Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Kuře se zeleninou? Lehké jídlo, které vám jistě zachutná. Tato úprava kuřete je nenáročná na ingredience, navíc zdravá. A jak na to? Postupujte podle…
Obrázek není k dispozici
Recept na přírodní jehněčí kotlety. Starší jehněčí maso musíme před pečením dusit pod pokličkou. Při přípravě přírodních jehněčích kotlet postupujeme…