Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit indickou fazolovou polévku | recept

Indická fazolová polévka | recept. Tuto hustou a sytou zeleninovou polévku je možné podávat i jako hlavní jídlo ve všední den. Stačí doplnit chléb jako přílohu. Polévka je původem z indické kuchyně, je hodně nezvyklá, a i přesto chutná. Jestliže máte chuť na neobvyklé jídlo, vyzkoušejte uvařit podle následujícího receptu.

Co je potřeba

  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 2 středně velké cibule
  • 250 g brambor
  • 225 g tuřínu
  • 2 řapíky celeru
  • 2 menší cukety
  • 1 velká zelená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 400 g černých fazolí
  • nať koriandru (petržele)
  • sůl podle chuti
1

Nejprve si připravte všechnu potřebnou zeleninu. Důkladně ji omyjte. Brambory, cibuli a česnek oloupejte a z papriky odstraňte semeník. Cukety ani tuřín neloupejte, krájí se i se slupkou. Fazole je nutné mít namočené den předem ve vodě, aby nabobtnaly a rychleji se uvařily. Černé fazole klidně zaměňte za bílé.

2

Rozehřejte ve větší nádobě ghí nebo rostlinný olej. Přidejte všechnu zeleninu pokrájenou na kostičky, kromě papriky a cuket. Smažte asi 5 minut a zasypte směs mletým koriandrem, mletou paprikou a přidejte lžíci kari pasty. Míchejte asi 1-2 minuty.

3

K osmažené zelenině přidejte scezené fazole a přilijte zeleninový vývar. Nádobu zakryjte a vařte tak dlouho, dokud fazole nezměknou.

4

Jakmile jsou fazole měkké, polévku osolte a vložte do hrnce kostky cuket a pariky. Vařte asi 15 minut, paprika musí změknout. 

5

Polévka se nezahušťuje moukou, ale několika naběračkami rozmixované polévky. Zahustěte ji podle toho, jak hustou polévku máte rádi. Na závěr ozdobte pokrájenou natí koriandru nebo petržele. Nať koriandru má hodně specifickou chuť, která není každému příjemná. Polévka se podává hodně horká.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.