Jak udělat květákový nákyp | recept
Náš recept: Připravit květákový nákyp, to už tak trochu patří „do vyšší dívčí“ domácího vaření. Na cestě k hotovému květákovému nákypu číhá několik nástrah, které mohou způsobit vady v hotovém produktu těžko odstranitelné. Jak udělat květákový nákyp a na co dát při vaření pozor? Přinášíme recept a několik postřehů z praxe.
Co je potřeba
Suroviny podle rozpisu
Kuchyňské zařízení a vybavení
Suroviny pro přípravu květáku: lehce ovařený květák, vejce, strouhánka nebo mouka, tuk, cibule, případně další suroviny (hrášek, sýr, mleté maso nebo uzenina). Květákový nákyp se připravuje v pečicí formě nebo v pekáčku. Používáme formy na věneček, chlebíček, srnčí hřbet, dort nebo bábovku. V takovém případě květákový nákyp po upečení a mírném zatuhnutí vyklopíme. A nebo pečeme v pekáčku a upečený květákový nákyp pak nabíráme lopatkou.
Základem květákového nákypu je mírně ovařený květák. Zde je první úskalí: květák musíme ve vařící vodě skutečně jen blanšírovat, nechat několikrát „překulit“ var a hned vyjmout a zchladit ve studené vodě. Květákový nákyp se peče relativně dlouho, a po celou dobu bude použitý květák stále měknout. Rozvařený květák v nákypu je chyba nevratná. Na druhou stranu, když bychom květák nevařili vůbec, měl by v nákypu svíravou chuť a byl by trupelnatý na skus.
Směs lehce osolíme, což je další nebezpečí. Květákový nákyp není dobrý, když je nedosolený a už upečené porce se jen těžko úměrně přisolují. Ovšem – jako u všech jídel z košťálovin – také květák je velice snadné přesolit. Nejlepší způsob, jak zjistit správné osolení, je (chtě nechtě) směs ochutnat.
Na oříšku másla necháme zrůžovět jednu drobně nakrájenou cibuli. Asi 60 gramů (čtvrt kostky) másla nebo rostlinného másla vyšleháme se čtyřmi žloutky. Žloutkovou pěnu a 150 gramů strouhánky vmícháme do květákové směsi. Ze čtyř bílků ušleháme velmi tuhý sníh. Opatrně vmícháme do těsta – sníh nesmíme „utlouci“, aby těsto zůstalo kypré.
Vhodnou nádobu vymažeme máslem a vysypeme strouhánkou a naplníme těstem. Zapékací misku vložíme do větší nádoby s vodou nebo na pečicí plech s okrajem, na který nalijeme vodu. Pečeme-vaříme asi 40 minut. Vodu kolem nádoby kontrolujeme a případně horkou doléváme. Nebo nákyp pečeme bez vody, ale pak bude mít opečenější kůrku.
Upečenost nákypu kontrolujeme špejlí nebo párátkem – po vpichu doprostřed se těsto nesmí chytat na dřívko. Upečený nákyp necháme chvíli zchladnout, tím ztuhne po vyklopení na dostatečně velký plochý talíř bude držet tvar. Porce krájíme ostrým nožem nebo pilkou a podebíráme lopatkou.
Diskuze k článku