Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat květákovou pomazánku | recept

Jak udělat květákovou pomazánku | recept

Květáková pomazánka | recept. Nevíte, jak zužitkovat květák? Už jste ho vyzkoušeli na všechny možné způsoby? Třeba vás ještě nenapadlo, že ze zbytku uděláte květákovou pomazánku. Pro milovníky obalovaného květáku je to způsob, jak si zdravě zpestřit jídelníček. Zatímco se květák v trojobalu smaží a je tedy kaloricky vydatnější, u květákové pomazánky máte jistotu, že je výživově hodnotnější, když si chlebíček obložíte další zeleninou.

Co je potřeba

1 menší květák

150 g měkkého salámu

3 lžíce tatarky (1 lžíce může být odlehčena jogurtem nebo zakysanou smetanou)

1 lžíci hořčice

½ větší nebo 1 celou menší cibuli

sůl, pepř, bylinky a citrónovou šťávu

1

Květák je nejprve potřeba uvařit do měkka. Pokud vám zbyl od oběda, je to nejrychlejší varianta.

2

Rozmačkejte ho šťouchadlem na brambory a přidejte sůl s pepřem podle chuti.

3

Najemno nakrájená cibulka a salám dodá šmak. S hořčicí, tatarkou a lehkým jogurtem vás osvěží.

4

Dále už květáková pomazánka potřebuje jen trochu citrónové šťávy.

5

Bylinky květák snese v podobě petrželky, pažitky, libečku nebo bazalky. Raději jemnější chuť, která je zvýrazněná o cibulku a hořčici, než přebitá chuť vlastního květáku.

6

Výborně chutná tato pomazánka, když se dá na hodinku uležet do lednice.

7

Vhodná je i pro děti, smíchejte jim květák se zakysanou smetanou místo tatarky a dáváte jim opravdu jen to nejlepší. Jen pozor, ve větší míře květák nadýmá!

8

Květákovou pomazánku si namažte na chleba a dejte si na něj plátek šunky, čerstvé okurky, rajčete nebo papriky. Opravdu, co kdo má rád.

9

Poslouží vám i jako levná pomazánka na chlebíčky. Pokud čekáte početnější oslavu, tak vás vyjde lacino. Koupíte jen o jeden květák navíc a pohostíte tak spoustu dalších hladových strávníků.

10

Květáková pomazánka je neobyčejně dobrá, určitě vás překvapí. Navíc si její složení doplníte o své vlastní nápady, které jistě nejsou na škodu.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat pórkovou pomazánku | recept
Jak udělat pórkovou pomazánku | recept
Pórková pomazánka | recept. Nevíte, co si připravit ke svačině? Co takhle vyrobit si vlastní výbornou pomazánku? Pokud nic nenamítáte, zkuste pórkovou…
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.