Jak upéct nádivku s brokolicí | recept na velikonoční nádivku. Tuto variaci na velikonoční nádivku můžete mít na stole kdykoliv, nejen o Velikonocích. Tedy jen v tom případě, že máte brokolici mezi oblíbenými druhy zeleniny. Chuť brokolice je v teplé nádivce více než výrazná, ve studené již není tak patrná. Nádivku podávejte nejlépe se zeleninovou oblohou. Brokolici můžete vyměnit za stejné množství květáku. Ten ale předvářejte o trochu déle.
Co je potřeba
7 vajec
250 g brokolice
200 g uzeného masa
200 g staršího pečiva
100 ml mléka
sůl
pepř
strouhanka na vysypání formy
sádlo na vymazání formy
1
Nejprve si připravte vejce, uvařte 3 kusy natvrdo. Brokolici opláchněte a rozeberte na růžičky. Vhoďte je na minutu do vroucí vody, pak sceďte a ochlaďte v ledové vodě.
2
Starší pečivo nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Uzené maso nakrájejte na kousky. Lépe je nádivku připravovat z libového masa.
3
Ze zbylých vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky přimíchejte k pečivu a bílky prozatím odložte stranou. Mléko by mělo být zcela absorbované, případný zbytek vylejte, aby nádivka nebyla moc řídká, upečená by se rozpadala.
4
Promíchejte kousky brokolice, maso a směs v misce. Podle chuti osolte a okořeňte mletým pepřem. Komu je příjemná chuť muškátového květu, může špetku přidat.
5
Nakonec ušlehejte sníh z bílků a zlehka jej zapravte do směsi. Formu na srnčí hřbet (i jinou) vymažte sádlem a vysypejte jemnou strouhankou.
6
Na dno formy lžící uhlaďte trochu nádivky a položte uvařená vejce natvrdo. Přikryjte je zbytkem nádivky a vložte do předehřáté trouby.
Pečte při 180 °C do zezlátnutí. Předtím, než nádivku vyndáte z trouby, zkuste špejlí, zda je propečená. Špejle musí po zapíchnutí a vytažení z těsta zůstat suchá. Množství uvedené v rozpisu postačí na formu srnčí hřbet a 6 muffinů.
Tipy
Před vyklápěním nádivky z formy ji nechte vystydnout. Pak příborovým nožem uvolněte okraje od formy a opatrně vyklopte. Nádivka se ráda trhá.
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který se připravuje ze staršího pečiva, uzeného masa a velké spousty jarních bylin. Tento recept je od klasické…
Jak upéct houbovou nádivku | recept. Zakomponovat do slané nádivky houby bylo přímo osvícením. Kousky na másle podušených hub, ochucené česnekem a maj…
Jak upéct velikonoční vyběhlík | recept. Následující recept pochází z mojí sbírky. Je datován 22. 5. 1970 a je u něj poznámka „z novin Z. P.“ Má to bý…
Velikonoční hlavička | recept. Na Bílou sobotu se obvykle připravuje tradiční velikonoční obřadní pokrm,který má různé krajové názvy. Někde se mu říká…
Diskuze k článku