Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat květákový salát | recept

Náš recept: Květákovým salátem příjemně překvapíme i „odmítače“ zeleniny. Salát z květáku se výborně hodí jako předkrm při slavnostnějších hostinách, můžeme jím překvapit odpolední hosty nebo jej připravit jako přílohu ke grilovaným masům při různých barbecue party. Květákový salát chutná dětem, mládeži, ženám i mužům, takže se do jeho přípravy můžeme bez obav pustit.

Co je potřeba

Suroviny podle návodu
Základní kuchyňské vybavení

1

Květákový salát je lehká specialita studené kuchyně, jejíž základ tvoří uvařený, ale pevný květák. Měl by činit tak dvě třetiny oproti množině zbývajících surovin. Dalšími přísadami jsou šunka nebo šunkový salám, vejce na tvrdo vařená, sýr typu eidam, kyselé okurky nebo sladkokyselá sterilizovaná zelenina, jablko, sterilizovaný hrášek, případně i vařená kořenová zelenina. Kteroukoliv ze surovin lze vynechat.

2

Květákový salát spojujeme dobrou majonézou, ideální je domácí majonéza. Ochucujeme solí, pepřem, hořčicí, cukrem, případně kapkou worcesterské omáčky. Místo majonézy můžeme použít dobrý olej. Experimenty s „odlehčenou“ jogurtovou zálivkou nedopadly přesvědčivě, ale jako možnou alternativu je také uvádíme.

3

Velkou růžici květáku rozebereme na růžičky. Máme-li květák od farmáře nebo ze zahrádky, prohlédneme, zda se někde neskrývá larva běláska zelného. Květák zbavíme zelených lístků a tuhých části košťálu (můžeme upotřebit do polévky), vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, přidáme lžičku soli a lžíci octa a uvaříme tak, aby byl květák sice uvařený, ale zůstal pevný. Zjistíme kontrolním vpichem jako když vaříme brambory.

4

Květák vyjmeme z vody a rychle zchladíme ve studené vodě. Necháme dobře vykapat a vychladnout. Vychladlý květák nakrájíme na drobné kousky. Dbáme, aby zejména košťály nezůstaly ve velkých kusech. Nakrájený květák nasypeme do větší mísy, aby se nám v ní dobře míchaly další ingredience.

5

Šunku nebo šunkový salám nakrájíme na jemné delší nudličky. Kyselé okurky nasekáme na jemné delší proužky. Místo okurek můžeme použít sterilizovanou tak zvanou směs do bramborového salátu. V tom případě ji slijeme, ale nálev si ponecháme. Budeme jí třeba na závěr potřebovat, jestliže bude salát málo kyselý nebo pikantní.

6

Sýr nakrájíme na centimetrové kostičky. Hrášek nebo fazole necháme vykapat. Malou cibulku (lepší je červená) ostrým nožem nakrájíme na drobné kousky. Kořenovou zeleninu na jemné kostičky. Vajíčka překrájíme na polovinu a buď na prkénku nakrájíme na kostičky nebo protlačíme přes mřížku.

7

Všechny ingredience v míse smícháme. Přidáme majonézu (olej), sůl, lžíci hořčice, mletý pepř, pár kapek worcesterské omáčky. Promícháme, ochutnáme, dosolíme, přikyselíme lákem ze zeleniny nebo citronem, přisladíme cukrem. Dáme do lednice alespoň na dvě hodiny odležet.

8

Podáváme s celozrnným nebo banketovým pečivem nebo k vařenému, uzenému, smaženému masu. Květákový salát je vynikající příloha ke specialitám z domácího grilu.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat zapečený květák | recept
Výborný recept: Zapečený květák patří k jídlům, která poskytují kuchařovi poměrně široký prostor pro kreativitu, přičemž výsledek bývá obvykle chutný.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.