Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit květákovou polévku | recept

Květáková polévka | recept. Květáková polévka nemusí nutně být jen zapražená, hustá, bílá či krémová. Zejména před sytým hlavním chodem si raději dáme polévku lehčí, méně hutnou. Přinášíme tip jak udělat květákovou polévku jinak než s klasickou zásmažkou. Tento recept na výbornou květákovou polévku si nezapomeňte v počítači založit. Bude se vám hodit i příště.

Co je potřeba

vybavená a zařízená kuchyně
květák
zavářka
kořenová zelenina
dpřísady podle návodu

1

Květákovou polévku nevaříme jen ze samotného květáku. Základ každé květákové polévky bude tvořit zeleninový (nebo masový a zeleninový) vývar. Kousky vařené zeleniny jiného druhu v květákové polévce ponecháme. Květák dává polévkám typickou chuť. Tu ještě víc zdůrazní kořenění muškátovým květem nebo muškátovým oříškem.

2

Jednu menší cibuli nebo asi deset centimetrů pórku nasekáme na drobné kousky a dáme zpěnit na dvě lžíce másla. Přidáme jednu nahrubo nastrouhanou mrkev, malou petržel nebo kousek pastináku a kousek celeru rovněž nastrouhané. Mícháme, až je zelenina opečená a tuk zbarvený mrkví do sytě žluté barvy.

3

Zalijeme litrem masového vývaru nebo vodou. Máme-li sušené houby, podrtíme jich hrst v dlani nebo je nasekáme silným nožem a dáme vařit s kořenovou zeleninovou. Čerstvé houby (stačí tři kusy) nastrouháme na hrubém struhadle a zatím je do vývaru nepřidáváme.

4

Středně velký nebo dva menší květáky (mohou být i druhé jakosti – roztřepené, vyběhnuté) opereme. Z bílé části odřežeme celistvé malinké růžičky, košťálovou část květáku nasekáme na drobno. Do vařící se polévky nejprve přisypeme nasekané košťály a čerstvé houby. Po pěti minutách varu nasypeme bílé růžičky květáku, které potřebují jen krátkou dobu varu.

5

Zároveň s bílými růžičkami nasypeme do polévky zavářku – nudle nebo noky, promícháme, aby se neslepilo a vaříme asi pět minut. Polévku dokořeníme muškátovým květem (na špičku nože) nebo muškátovým oříškem (10krát strouhnout po struhadle), solí a zejména sekaným libečkem a zelenou petrželí. Žádné jiné koření nemusíme dávat, polévka má výraznou typickou chuť.

6

Přilitím vody nebo vývaru zkorigujeme hustotu podle svých zvyklostí. Počítáme s tím, že strouhání v polévce ještě trochu nabobtná. V polévce byl měl chuťově i vzhledově dominovat květák.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat květákový mozeček | recept
Příprava květáku á la mozeček. Ačkoliv mozek není v současné české gastronomii zrovna velkým hitem a je značné množství lidí, kteří skutečný mozeček n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.