Přejít k hlavnímu obsahu

Jak usmažit květák s parmezánem a uvařit polévku podle Sandtnerové | 2 recepty

Jak usmažit květák s parmezánem a uvařit polévku podle Sandtnerové | 2 recepty. Dnes si přijdou na své milovníci květáku. V našem článku se dozvíte, jak uvařit květákovou polévku podle Marie Sandtnerové a jak usmažit růžičky květáku v sýrovém těstíčku. Smažený květák se může stát součástí studeného bufetu nebo může být podáván jako hlavní chod s přílohou. Oba recepty jsou jednoduché a zvládne je i kuchařský začátečník.

Co je potřeba

Polévka : 

  • 1/2 květáku
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 20 g hrubé krupice
  • 40 g kořenové zeleniny
  • 1/8 l smetany
  • špetku tlučeného muškátového květu
  • sůl
  • 2 malé hříbky nebo 5 g sušených
  • 3 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 10 g parmazánu
  • petrželová nať

Obalovaný květák:

  • květák
  • hladká mouka
  • vejce
  • bílé víno
  • sůl
  • strouhaný parmezán
  • strouhanka
  • olej na smažení

 

 

1

Na oba recepty budete potřebovat uvařený květák v osolené vodě. Květák nevařte doměkka, nechte ho raději poloměkký, při další úpravě dojde. Uvařený květák rychle zchlaďte ledovou vodou a nechte okapat. Vodu, ve které se květák vařil nevylévejte, nechte ji na polévku. Růžičky určené na polévku odložte prozatím stranou, ty na obalování protřeste v hladké mouce.

2

Těstíčko na obalování připravte z celého vejce, jemně strouhaného parmezánu a bílého vína. Těstíčko vyšlehejte, musí být přiměřeně husté, aby z květáku nestékalo. Je zbytečné psát přesné poměry, nemůžete nic zkazit. Podle toho, jak jste zvyklí solit, můžete dochutit. Pamatujte na to, že květák se vařil ve slané vodě a sýr je také slaný.

3

Květák se dá usmažit jen v sýrovém těstíčku, nebo ještě navíc obalit ve strouhance. Smažte na oleji dozlatova ze všech stran. Podávejte s vařenými brambory a zeleninou.

4

Do vody zbylé z vaření květáku přidejte čerstvé podušené hříbky nebo sušené houby namočené v mléce, nudličky z kořenové zeleniny a hrubou krupici se solí (se solí opatrně, voda je slaná). Zahustěte jíškou z másla a mouky, povařte a nakonec do polévky vložte květák a vlijte žloutek rozmíchaný ve smetaně. Odstavte, okořeňte květem a petrželovou natí. Před podáváním každou porci ozdobte parmezánem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.