Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat párky v županu se sýrovou krustou | recept

Párky v županu se sýrovou krustou | recept. Recept na toto rychlé pohoštění využijete nejen v letních měsících, stejně dobře poslouží i v době chladnějšího počasí. Navíc ingredience máte dost možná téměř vždycky doma, potřebujete totiž jen libové párky, listové těsto, kečup, tvrdý sýr (nejlépe eidam) a vejce na potření, případně koření dle chuti. Recept sice nepatří k dietním, ale určitě tím uspokojíte i konzervativní strávníky. Pracovní postup pak ocení i úplní kuchařští začátečníci, při přípravě tak můžete zaměstnat i větší děti.

Co je potřeba

Co si připravit:

4 nožičky libového párku

1 balení listového těsta

trochu hladké mouky na poprášení válu

rajčatový kečup dle chuti

přibližně 50 g tvrdého sýra (klasickým eidamem rozhodně nic nezkazíte, ale můžete i experimentovat s jinými druhy, výborný je např. i čedar)

1 vajíčko (na potření, asi vám část zbyde)

koření dle chuti (např. grilovací)

1

Jako první si připravte párky. Rozhodně nešetřete na jejich kvalitě, dávejte si pozor na obsah masa a vyhněte se těm, které obsahují různé přídatné látky, lepek, apod. Párky nakrájejte přibližně na čtvrtiny.

2

Na vál nasypte trochu hladké mouky a vyválejte asi třetinu balení listového těsta do tenkého kulatého pásu. Potom ho rozřežte na trojúhelníky (viz ilustrační fotografie).

3

Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Na jednotlivé trojúhelníky naneste trochu kečupu a lehce ho rozmažte, ale nerozmazávejte ho do kraje. Doprostřed trojúhelníků rozložte párky, posypte trochou sýra a postupně je srolujte tak, aby vznikly jakési rohlíčky. Takto postupujte, dokud vám nedojdou párky nebo těsto. Párkové rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem.

4

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte do hrnečku a prošlehejte ho vidličkou. Případně k němu můžete přidat trochu grilovacího či jiného oblíbeného koření. Následně všechny rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem nastrouhaného sýra.

5

Pečte v troubě přibližně 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne a párky se nerozvoní. Podávejte například k vínu, jsou skvělé teplé i studené.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct slaný štrúdl | recept
Slaný štrúdl | recept. Připravte si vynikající slaný štrúdl. Přípravu slaného štrúdlu zvládne opravdu každý, navíc jeho náplně lze libovolně měni…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.