Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku

Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku. Ochutnejte recept našich sousedů ze Slovenska, ochutnejte jejich vynikající zelňačku, kterou připravují nejen na štědrovečerní večeři.

Co je potřeba

750 g kysaného zelí
150 g vepřového masa (plec)
150 g hovězího masa (kližka)
1 pár pikantní klobásy
1 cibule
1 l vody
4 – 5 zrnek pepře
2 – 3 zrnka nového koření
2 zrnka jalovčinek
2 bobkové listy
30 – 50 g sušených hub
2 – 3 sušené švestky
2 – 3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl, cukr, mletý pepř
pálivá mletá paprika
zakysaná smetana

1

Do hrnce si dáme kysané zelí i s nálevem.

2

Přidáme vepřové i hovězí nakrájené na větší kousky, klobásu, celou cibuli a zalijeme studenou vodou.

3

Přidáme koření, předem namočené sušené houby, švestky a uvedeme do varu.

4

Pak snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 2 3 hodiny doměkka.

5

Do zelňačky poté přidáme prolisovaný česnek, mouku rozmíchanou s protlakem a trochou vody a povaříme 20 minut.

6

Dochutíme solí, cukrem a ostatním kořením.

7

Podáváme se zakysanou smetanou.

Do polévky můžeme přidat i 1 2 hřebíčky a celé menší jablko.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct nafoukané bochánky | recept
Nafoukané bochánky | recept. Toto cukroví je to pravé pro milovníky čokolády. Je velmi rychle hotové, dá se jíst okamžitě po upečení a má intenzivní č…
Jak udělat zelnici | recept
Jak udělat zelnici | recept.  Zelnice je obyčejná zelná polévka, která je díky své jednoduchosti velmi oblíbená. Jak recept na zelnici vypadá a j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.