Co je potřeba

Borůvky
Suroviny na těsto podle rozpisu
Kuchyňské vybavení
Pečícví trouba

1

Borůvkové buchty jsou pečivo ze sladkého kynutého těsta z pšeničné mouky. Borůvkové buchty jsou plněné čerstvými borůvkami, ale je možno plnit je i borůvkami mraženými nebo zavařenými. Borůvkové buchty mají klasický tvar „české buchty“. Pečou se na plechu nebo v pekáči. Dobře skladované vydrží i několik dní.

2

Asi litr borůvek přebereme a zbavíme nečistot – lístečky, jehličí nebo plesnivé či poškozené plody. Borůvky neproplachujeme (plody jsou trháním narušené a vytekla by z nich šťáva). Proto je ideální, když si můžeme borůvky sami nasbírat a nebo je dostaneme od blízkých lidí. Borůvky zpracujeme pokud možno hned, v ledničce je necháme maximálně do druhého dne, jinak plesniví.

3

Do zadělávací prosejeme 750 gramů polohrubé mouky, do které přimísíme malou rovnou lžičku soli a 150 gramů pískového (krystalové) cukru. Z potřebných čtyř decilitrů mléka odebereme asi dvě deci, mírně je ohřejeme, aby bylo vlahé, rozmícháme v něm lžíci mouky a lžičku cukru a rozpustíme balíček pekařského droždí.

4

Do mísy s moukou a cukrem rozklepneme dvě celá vajíčka, přilijeme půl čtvrtlitrového hrnku směsi tuku (Héra, olej, sádlo) a vzešlý kvásek z droždí (musí se v něm tvořit bubliny a zvětší svůj objem). Vařečkou nebo ručním hnětačem začneme zpracovávat a přiléváme přitom zbytek mléka. Nebo těsto vložíme do robotu či jiného přístroje určeného pro zpracování kynutého těsta.

5

Ruční hnětení těsta trvá asi 15 minut, přístroje práci urychlí a usnadní. Na vypracování těsta velmi záleží, aby byl výsledek dobrý, není možné tuto práci nějak „odbýt“. Správně vypracované těsto musí být měkké, hladké, lesklé a při hnětení se musí hladce odlepovat od stěn zadělávací nádoby. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a dáme na vlahé místo kynout. (třeba na plochu, kam svítí slunce).

6

Nastrouháme půl tabulky perníku na strouhání, který budeme přidávat k borůvkám. Borůvky při pečení pouští hodně šťávy a nastrouhaný perník ji bude zachycovat. Perník je v některých regionech možno koupit i nastrouhaný. Když nemůžeme perník na strouhání sehnat, můžeme si vypomoci nastrouháním rumových perníčků.

7

Z vykynutého těsta pomoučenou lžicí vykrajujeme stejně velké dílky velké asi jako golfový míček. Klademe je na pomoučený vál nebo jinou vhodnou pomoučenou pracovní plochu. Rukou kousky těsta vytvarujeme do kuliček. Každou kuličku potom dlaní roztáhneme na obdélník. Těsto poklademe lžicí borůvek, dvěma lžičkami perníku a lžičkou cukru (borůvky jsou po upečení kyselé). Náplň nedáváme k okrajům těsta.

8

Volné okraje těsta spojíme, dobře přitiskneme. Pokládáme na tukem dobře pomazaný plech, a to spojem dolů. Na plechu buchtičku jemně dotvarujeme, aby měla obdélníkový tvar a byla plochá, ne příliš vysoká. Buchty klademe těsně vedle sebe, až zaplníme celý plech (dávka vydá na dva plechy). Potom buchty „pírem“ („mašlovačkou“) potřeme tukem, hlavně v místech, kde se dotýkají. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 stupních, až jsou zlatohnědé.

9

Ještě horké buchty překlopíme i s pelechem na čisté velké prkénko (určené pouze na moučníky). Překlopením docílíme toho, že budou buchty z obou stran ploché a svrchní i spodní strana budou stejně nasáhlé šťávou. Jestliže nemáme vhodné prkénko (nebo jiné plato), necháme borůvkové buchty vychladnout na plechu. Cukrujeme jen těsně před podáváním a necukrujeme buchty, které jsou určeny „do zásoby“ - cukrem borůvková buchta vlhne.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.5
Average: 4.5 (8 votes)