Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví z kokosového těsta | recept

Jak upéct cukroví z kokosového těsta | recept. S kokosovým těstem není tak pohodová práce jako třeba s těstem lineckým. Ale výrazná kokosová vůně a chuť cukroví k Vánocům tak nějak patří, a proto stojí za trochu námahy. Cukroví z těsta podle tohoto receptu můžete slepovat libovolným krémem, ovocnou směsí nebo čistou rozpuštěnou čokoládou. Jestliže vykrájíte tvary ze silnějšího plátu těsta, místo slepování a zdobení se mohou ještě teplé obalit v moučkovém cukru. To už ale záleží opravdu na vás.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kakaa
  • 1–2vejce

Náplň:

  • 140 g másla
  • 3 lžíce rumu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 40 g strouhaného kokosu

Poleva:

  • 100 g čokolády (bílé nebo tmavé)
  • 20 g omegy
  • 1 lžička rostlinného oleje

 

1

Těsto můžete připravit v kuchyňském robotu. Je to pohodlnější a rychlejší, než běžná ruční práce. Máslo, nastrouhané na hrubé nudličky, utřete v misce s moučkovým cukrem pomocí hnětacího háku. Nezapomeňte cukr prosít, abyste odstranili případné hrudky.

2

Prosetou mouku, kakao a strouhaný kokos smíchejte dohromady a přidejte do misky k utřené směsi spolu s 1 vejcem. Nechte promíchávat, dokud se neutvoří koule z těsta. Jestliže se ingredience nechtějí spojit, přidejte druhé vejce. Těsto zabalte a nechte v chladu půlhodinku odležet.

3

Ručně těsto připravíte tak, že suché ingredience společně promícháte, přidáte nastrouhaný tuk a vejce a vypracujete těsto. Těsto zabalte a nechte odležet. 

Z těsta odebírejte vždy jen malou část na zpracování a zbytek nechte chladit. Z oddělené části těsta rozválejte plát silný 3–4 mm, vykrajujte tvořítkem libovolné tvary, které pokládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem. Upečte při 190 °C.

4

Upečené sušenky slepujte krémem připraveným z uvedených surovin. Polijte čokoládovou polevou dle vlastního uvážení. Naplněné cukroví uchovejte v uzavřené nádobě. Potřebuje přibližně týden na rozležení.

Polevu připravíte rozpuštěním čokolády, tuku a oleje ve vodní lázni nebo na mírně teplé plotýnce. Směs dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články