Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct máslové cukroví podle našich prababiček | recept

Jak upéct máslové cukroví podle našich prababiček | recept. Dnešní recept na vánoční cukroví je hodně starý. Byl otištěn v časopise Rozkvět v prosinci roku 1938. Nenechte se zmást úvodní fotografií, cukroví na ní je upečeno z těsta podle původního receptu, ale zdobení odpovídá chuti mých malých vnoučat. V článku najdete vše pro to, abyste si mohli cukroví také upéct.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
  • citronová šťáva
  • rybízová zavařenina na slepování
  • žloutek na potření
  • sekané mandle na posypání

 

1

V misce promíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem, přidejte žloutky, vymačkanou šťávu z poloviny citronu a tuk nakrájený na lístečky. Vypracujte těsto a nechte ho přes noc odležet. Těsto zabalte do potravinové folie, aby nevysychalo.

2

Druhý den vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte tvary. Recept se jmenuje Máslové hvězdičky, tak jestli si na ně troufáte, vykrájejte třeba ty. Já se vyhýbám příliš členitým tvarům, vsadím se, že cípy hvězdiček bych měla zase připálené. Zvolené tvary přeneste na plech s pečicím papírem.

3

Hvězdičky na plechu natřete žloutkem a posypejte loupanými, jemně sekanými mandlemi. Upečte při 180 °C dorůžova. Vychladlé spojujte rybízovou zavařeninou. Cukroví skladujte v suchu a uzavřené nádobě. Stačí mu jen 3 dny na rozležení a vzhledem k náplni má dlouhou trvanlivost.

Upečené kousky se mohou slepovat libovolnou náplní a stejně tak si můžete vybrat jiné zdobení. Těsto je univerzální.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.