Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slepované cukroví z vaflového těsta | recept na cukroví

Jak upéct slepované cukroví z vaflového těsta | recept na cukroví. Dovoluji si vám nabídnou recept na trvanlivé cukroví, které můžete upéct klidně i na slavnostní příležitosti, třeba na Vánoce. Cukroví je slepené trvanlivou náplní a dlouho při správném skladování vydrží. Recept si můžete upravit podle sebe – volba náplně a polevy je na vás. Sušenky chutnají i tehdy, jsou-li jen lehce poprášené moučkovým cukrem.

Co je potřeba

Těsto:

  • 325 g hladké mouky
  • 165 g moučkového cukru
  • 15 g vanilkového cukru
  • 325 g másla
  • 1 bílek
  • 150 g lískových ořechů
  • lžička skořice

Náplň:

  • ovocná směs 
  • hrst upečených okrojků těsta
  • podle chuti rum

Dokončení:

  • 100 g bílé čokolády
  • lžička rostlinného oleje
  • 20 g omegy na polevy
  • pražené lískové ořechy

 

1

Při ručním zadělávání mouku a cukr prosejte, aby se ingredience provzdušnily. Lískové ořechy jemně postrouhejte a přidejte s mletou skořicí k sypkým surovinám. Přidejte bílek, rozstrouhané studené máslo a rychle vypracujte těsto. Zabalte do folie a nechte ho odležet v chladničce.

Pokud těsto připravujete pomocí kuchyňské techniky, nejprve v míse s hnětacím hákem utřete studené máslo s cukrem a bílkem. Postupně přidávejte sypké suroviny. Další postup je totožný jako v předešlém odstavci.

2

Vyberte si tvar pečiva a vykrajovačku. Nejlépe se pečou jednoduché, nekomplikované tvary. Příliš členité sušenky s tenkými výběžky se rády, právě na nich, připalují. Z vychlazeného těsta vyválejte na lehce pomoučené desce plát asi 3 mm silný. Vykrájené tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Upečte při 180 °C. Okrojky, které zbydou po vykrajování, už znovu nezapracovávejte do těsta. Upečte je a uschovejte na trvanlivou náplň nebo nepečené cukroví. Před dalším krokem nechte pečivo důkladně vychladnout.

3

Sušenky slepte ovocnou směsí (dříve marmeláda). Směs z chuťově výrazného ovoce promíchejte s upečenými, rozdrcenými okrojky vaflového těsta. Dochuťe rumem podle vlastního uvážení. Na náplň se nejlépe hodí směs z červeného rybízu, ostružin nebo višní. Takto připravená má dlouho trvanlivost.

4

Cukroví polévejte čokoládovou polevou a ozdobte praženým lískovým oříškem. Polevu připravte z nalámané čokolády, lžičky oleje a omegy na polevy. Nechte společně rozpustit, promíchejte a jednu stranu v polevě namočte. Uchovejte v suchu, v uzavřené krabici. Pečivo má dlouho trvanlivost.

Ozdobit cukroví můžete praženými oříšky podle tohoto návodu https://www.jitulciny-recepty.cz/prazene-liskove-orechy-navod.html

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články