Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct neodolatelný dýňový koláč | recept

Jak upéct neodolatelný dýňový koláč | recept

Neodolatelný dýňový koláč | recept. Dýně Hokkaidó je všestranně použitelná, její dužina totiž není vodnatá, ale pevná, navíc látky v ní obsažené mají schopnost na sebe vázat toxiny a vylučovat je z těla ven. Má nízký energetický obsah a vysoký obsah vlákniny. Tato dýně má po rozmixování krásně krémovou konzistenci a díky její jemné oříškové chuti si koláč s ní zamilují i ti, kteří jinak dýně v oblibě příliš nemají. Dýňový koláč je ideálním moučníkem pro sychravé podzimní a zimní dny.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • nastrouhaná citrónová kůra (z půlky citrónu)
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička perníkového koření
1

Nejprve si připravíme koláčové těsto. Do mísy dáme všechny suché ingredience (mouky, cukr, sůl i nastrouhanou citrónovou kůru), promícháme a přidáme vejce a máslo rozkrájené na plátky. Prohněteme rukama a poté těsto propracujeme na pracovní desce. Hotové těsto zabalíme do folie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v chladu.

2

Mezitím, co těsto odpočívá, si připravíme náplň. Dýni Hokkaidó rozporcujeme, odstraníme semena a nakrájíme na malé kostičky. Dýni Hokkaidó není potřeba okrajovat ani loupat (slupka se rozvaří). Dýni zalijeme malým množstvím vody a vaříme doměkka asi 20 minut.

3

Po uvaření slijeme vodu a necháme dýni vychladnout. Dýni dáme do mísy, přidáme třtinový cukr, med, vejce, smetanu a koření, vše rozmixujeme dohladka (můžeme použít např. ponorný mixér).

4

Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Těsto předpečeme asi 10–15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Potom na koláč nalijeme dýňovou náplň a dále pečeme ještě asi 50 minut, až si náplň sedne a ztuhne.

5

Koláč je hotový, jakmile náplň ztuhne, můžeme si to ověřit pomocí špejle. Pouze uprostřed se náplň ještě může chvět jako pudink. Koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a můžeme servírovat. Dobrou chuť!

Tipy

Před nalitím dýňové náplně můžeme na těsto nasypat hrst vyloupaných nahrubo nasekaných vlašských ořechů.

Autor: Mef
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.