Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit dýňovo-sýrovou omáčku na těstoviny | recept

Jak uvařit dýňovo-sýrovou omáčku na těstoviny | recept

Dýňovo-sýrová omáčka | recept. Dýně se v posledních letech stala i v české kuchyni symbolem podzimu. Uplatníte ji snadno ve sladkých i slaných pokrmech. Její tepelná úprava trvá relativně krátkou dobu. A pokud navíc použijete dýni Hokaido, tak ji stačí jen nakrájet a může se vařit, její slupka totiž tepelnou úpravou rychle změkne a pak ji lze rovnou rozmixovat. Do českých kuchyní vtrhla dýňová móda především v podobě rychlé polévky, která zasytí, avšak díky nízkokalorické hodnotě je dýně vhodná i pro redukční diety. V tomto receptu vykouzlíte z dýně ve chvíli chutnou a neotřelou omáčku na těstoviny. Dýně je pak doplněna výraznou chutí nivy a ovoněná čerstvými bylinkami.

Co je potřeba

Na 2 porce si připravte:

  • 300 g dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule (může být červená, jarní...)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g nivy
  • hrst bylinek (tymiánu, oregana, rozmarýnu...)
  • parmazán na posypání
1

V prvním kroku si oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme nebo pokrájíme nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme olej a cibuli i česnek na něm krátce opékáme dozlatova.

2

Dýni omyjeme a nakrájíme na kostky, mohou být i větší, rozvaří se poměrně rychle. Když jsou cibule i česnek téměř dozlatova orestované, přihodíme dýni a necháme ještě asi 2 minuty opékat.

3

Potom vše zalijeme vodou, ale jen tak, aby byla zelenina sotva ponořená. Nemusíme ani solit, slanou chuť pak dodá niva, ale pokud máte raději výraznější chutě, tak lehce posolte. Teprve potom přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí, to trvá asi 10–15 minut.

4

Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a nivu pokrájíme na drobné kousky. Když je zelenina dostatečně měkká, stáhneme z plamene, slijeme trochu vodu, pokud je třeba, a přidáme nivu, promícháme a necháme ji rozpustit. Potom promixujeme tyčovým mixérem. Omáčku pak necháme chvíli stát.

5

Čerstvé bylinky propereme a nasekáme nadrobno. Pár lístků si můžeme nechat v celku na pozdější dozdobení. Bylinky přidáme do omáčky a promícháme. Na talíře nandáme těstoviny a rozdělíme omáčku, posypeme bylinkami a parmazánem a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.