Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct linecký koláč s dýňovo-tvarohovou nádivkou | recept

Jak upéct linecký koláč s dýňovo-tvarohovou nádivkou | recept. Sytě oranžové pyré z dýně Hokkaidó promíchané s poctivou dávkou výrazného koření, tvarohu a smetany, navíc dochucené kapkou rumu, vytvoří spolu s lineckým těstem neuvěřitelně luxusní koláč. Provoněný, vláčný, oku lahodící, prostě božský.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm

Na těsto:

  • 100 g povoleného másla
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

Na nádivku:

  • 3 vajíčka
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 400 g dýňového pyré z dýně Hokkaidó

(na toto množství stačí opravdu malá dýně)

  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 0,5 dl rumu
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 rozemleté hřebíčky
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
1

V míse spolu důkladně propracujte veškeré suroviny na těsto. To by mělo být hladké, vláčné a nelepivé, tedy dobře zpracovatelné.

2

Těsto zabalte do potravinové folie a dejte nejméně na hodinu odležet do lednice.

3

Poté těsto rozválejte, vložte do dortové formy vyložené pečicím papírem a na několika místech propíchejte vidličkou. Takto dejte na 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 °C).

4

Čas, kdy se těsto chladí a následně předpéká, využijte k přípravě nádivky. Nejprve v míse prošlehejte vajíčka s tvarohem do hladkého krému.

5

Přidejte dýňové pyré a promíchejte.

6

Do dýňovo-tvarohového základu přilijte smetanu s rumem a přidejte cukr, ořechy, kukuřičný škrob a nezbytné voňavé koření. U skořice se nebojte přidat o špetku více než pouhou lžičku.

7

Poměrně řídkou nádivku nalijte na předpečené těsto.

8

Vložte zpět do trouby a při stejné teplotě koláč 45-50 minut dopékejte. Po upečení bude nádivka pevná a zbarvená dozlatova.

Vychladlý či ještě lépe přímo vychlazený a den odleželý dýňový koláč nakrájejte na klínky a podávejte například s trochou šlehačky.

Dýňové pyré připravíte velice snadno a rychle. Dýni stačí nakrájet na kostky, v lehce osolené vodě uvařit doměkka a rozmixovat dohladka. Výraznější chuti dosáhnete, pokud dýni nebudete vařit, ale upečete ji v troubě. Dýňové pyré má obrovskou výhodu, že si ho můžete připravit předem a do zásoby i ve větším množství. Uskladněné v lednici vám krásně vydrží týden a možná i déle, s tím ale nemám zkušenosti.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.