Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na lahodný dýňáček se sušeným ovocem, ořechy a bílou čokoládovou polevou | recept

Jak na lahodný dýňáček se sušeným ovocem, ořechy a bílou čokoládovou polevou | recept. Tento úžasně rychlý a jednoduchý litý koláč ze sytě oranžového dýňového pyré, jehož vláčný korpus je protknutý intenzivními ořechy a výrazným sušeným ovocem, je nejen barevnou harmonií, ale i chuťovou fantazií. Celkový efekt je pak navíc umocněný elegantní bílou čokoládovou polevou.

Co je potřeba

K odměřování použijte hrnek s obsahem 250 ml

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek dýňového pyré z dýně Hokkaido

(k přípravě uvedeného množství pyré stačí půlka malé dýně)

  • 1 hrnek mléka
  • ¾ hrnku oleje
  • 2 vajíčka
  • 100 g sekaných ořechů
  • 100 g sušených datlí
  • 100 g sušených brusinek

+ 200 g bílé čokolády či bílé čokoládové polevy

1

Ve velké míse smíchejte hladkou i polohrubou mouku, cukr a prášek do pečiva.

Zajímavý a příjemně karamelový nádech dýňáčku dodáte přidáním třtinového cukru místo krupicového.

2

Do sypké směsi přilijte mléko s olejem a společně s vajíčky a dýňovým pyré zapracujte do hladkého a řidšího těsta.

3

Nakonec těsto obohaťte ořechy, brusinkami a na drobnější kousky nakrájenými datlemi a vše důkladně promíchejte.

Do těsta můžete přidat i pár lžic kokosu. Do celkového kontextu opravdu báječně zapadne.

4

Připravené těsto vlijte do pečicím papírem vyloženého plechu s vyššími okraji a pečte v předehřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) 40–45 minut až povrch krásně zezlátne a koláč vyběhne.

5

V průběhu pečení ve vodní lázni pomalu rozpouštějte bílou čokoládu. V případě využití čokoládové polevy postupujte dle návodu na obalu.

6

Rozpuštěnou čokoládou pak zchladlý koláč potřete a nechejte zatuhnout.

  • Dýňáček ozdobený polevou z hořké čokolády je stejně tak úžasný a ocení jej i ti, kteří mají rádi méně sladké moučníky.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články