Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rybízový koláč s marcipánovou drobenkou | recept

Jak upéct rybízový koláč s marcipánovou drobenkou | recept. Rybízové koláče mají tu nevýhodu, že při jejich konzumaci jsou rybízová jadérka dost nepříjemná. Jednou nebo dvakrát ale koláč s navinulou chutí a sladkou mandlovou drobenkou musím upéct, bez něj by nebyl ten správný začátek léta. První rané odrůdy červeného rybízu už dozrávají, tak se s vámi podělím o osvědčený recept, vyzkoušejte ho také.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g Hery nebo jiného vhodného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • 1 kypřící prášek na pečení

Nahoru:

  • 500 g rybízu
  • 100 g marcipánové hmoty (koupená v obchodě)
  • 25 g moučkového cukru

tuk na vymazání formy

forma o průměru 26 cm

1

Otrhejte hodně zralý rybíz, odstraňte třapiny a rybíz propláchněte na sítku. Nechte ho dobře okapat (oschnout). Rybízové stopky usušte, v zimě z nich můžete připravit společně s jinou bylinkou výborný čaj.

2

V misce utřete z tuku a cukru hladký krém, do kterého zašlehejte celé vejce a jemně strouhanou kůru z citronu. V odvážené mouce promíchejte kypřící prášek a polovinu směsi rozmíchejte s tukovou hmotou v misce – vznikne hladké těsto. Přisypte zbytek mouky a prsty vypracujte drobenku. Jednu třetinu drobenky odložte stranou.

3

Formu na koláč vymažte tukem a dvě třetiny drobenky rozložte po dně. Rukou ji lehce přitlačte. Celý povrch posypte připravenými kuličkami rybízu.

4

Koupenou marcipánovou hmotu nahrubo rozstrouhejte a zapracujte do ní moučkový cukr. Spojte se zbytkem drobenky, prsty promněte a směs nasypte na rybíz.

5

Koláč vložte do vyhřáté trouby na 200 °C a při této teplotě ho upečte dozlatova. Rybíz je dost kyselý, proto koláč před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rybízový chlebíček | recept
Rybízový chlebíček | recept. Ovocné moučníky k létu patří. Chlebíček s rybízem si snadno a rychle upečete i bez vážení. Stačí suroviny na chlebíček od…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.