Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vločkový koláč s černým rybízem | recept

Vločkový koláč s černým rybízem | recept. Na létě mám nejradši, že se stačí projít po zahradě a hned máte spoustu čerstvých surovin na vaření a pečení. Škoda, že tato doba hojnosti trvá pouze krátce. Proto ji musíme využít do poslední chvíle. Černý rybíz je sice výborný jen tak samotný rovnou z keře, ale podle tohoto receptu si z něj upečete výborný a snadný koláč. Na celkové chuti se podílí i množství ovesných vloček, díky nimž je koláč krásně křupavý.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:
150 g ovesných vloček
120 g polohrubé mouky
160 g cukru krystal (může být i třtinový)
½ lžičky jedlé sody
špetka soli
120 g másla
1 banán
500 g černého rybízu
cukr na dochucení náplně
citronová šťáva dle chuti

1

Nejprve si připravíme těsto. V hlubší míse smícháme všechny sypké suroviny – do mísy nasypeme všechny vločky, prosátou polohrubou mouku a přidáme cukr (můžeme použít i třtinový, má lehce karamelovou chuť a dodá tak koláči nový chuťový rozměr). Nakonec přidáme jedlou sodu a všechno promícháme.

2

Máslo necháme rozpustit (třeba v mikrovlnce) a tekuté necháme zchladnout. Mezitím oloupeme banán a v menší misce ho rozmačkáme vidličkou na kaši. Vychladlé máslo a banán přidáme k sypkým ingrediencím a mícháme, dokud se všechny přísady nepropojí v těsto. To poté necháme odpočívat.

3

Mezitím si připravíme rybízovou náplň. Rybíz zbavíme stopek a nežádoucích částí, nasypeme jej do sítka a prolijeme vodou. Následně ho přendáme do menší misky a přidáme k němu trochu cukru. Zralý rybíz je sice sladký, ale zároveň má ostrou chuť, dosladíme ho tedy pouze podle chuti. Náplň můžeme ještě doplnit citronovou šťávou, postačí lžíce, ale můžeme jí i vynechat.

4

V dalším kroku si předehřejeme troubu na teplotu 170 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Přendáme do ní asi 2 třetiny připraveného těsta. Formu vložíme do trouby a pečeme přibližně po dobu 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout (viz ilustrační fotografie).

5

Zezlátlý vločkový koláč vyjmeme z trouby, přeneseme na něj rybízovou náplň a potřeme ji zbytkem těsta, následně koláč vrátíme zpátky do trouby. Pečeme ještě dalších 20 minut. Koláč necháme zchladnout, nakrájíme ho na řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.