Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct švestkový koláč s drobenkou | recept

Švestkový koláč s drobenkou je svěží podzimní moučník. Koláč se švestkami a drobenkou lze připravit různým způsoben a z různých těst. Přinášíme návod jak upéct švestkový koláč s drobenkou, který se podaří i tomu největšímu kuchařskému „nešikovi“. Recept krok za krokem.

Co je potřeba

Polohrubá mouka
Máslo a rostlinný tuk
Půl kilogramu švestek
Dva žloutky
Prášek do pečiva, skořice, citronová kůra
Mísa, pečící trouba

1

Na švestkový koláč s drobenkou se hodí skoro všechny druhy švestek (rynglí, slív, renklód, blům a podobně), které dokážeme zbavit pecky. Jediné ovoce z rodiny „švestkovitých“, které se na koláč moc nehodí, jsou drobné mirabelky, které jednak nejde oddělit od pecky, a jednak jsou po tepelné úpravě ostře kyselé až nahořklé, cukr to nespraví. Budeme potřebovat půl kilogramu švestek.

2

Těsto na švestkový koláč s drobenou zaděláme z 350 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla nebo rostlinného tuku na pečení, dvou žloutků, trochy strouhané citronové kůry, 110 gramů pískového cukru a poloviny prášku do pečiva.

3

Mouku nasypeme do zadělávací mísy. Rozmícháme v ní cukr a prášek do pečiva. Pak přidáme dva žloutky a nakrájíme tuk. Rukama vypracujeme tužší těsto. Kdyby se nám s rukama v míse špatně pracovalo, přeneseme těsto na podmoučenou pracovní plochu. Těstem vyložíme formu na koláč. Nemusíme ji mastit, v těstě je dost tuku.

4

Okraje těsta zvedneme na okraj těsta zvedneme trochu k bokům formy. Když se těsto lepí na ruce, trochu si je navlhčíme studenou vodou. Dbáme, aby vrstva těsta byla po celé ploše stejná. Těsto poklademe rozpůlenými švestkami, slupkou navrch. Švestky by se měly trochu překrývat, protože se pečením zmenší.

5

Ze 100 gramů moučkového cukru, 100 gramů mouky, 50 gramů másla a lžičky skořice vypracujeme drobenku. Suroviny zpracujeme jen konečky prstů, nesvíráme je v dlani, aby se máslo příliš nerozhřálo. Správný drobenka (moučka, žmolenka) má být hrudkovitá, ale sypká.

6

Drobenkou zasypeme švestky a dáme péct do předehřáté trouby. Švestkový koláč s drobenkou je poměrně vysoký moučník. Aby se propekl až ke středu, pečeme ho zvolna při střední teplotě – asi 180 stupňů. Koláč umístíme do středu trouby, aby byl rovnoměrně zahříván.

7

Krájíme, až když švestkový koláč s drobenkou úplně vychladne.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit jablka na štrúdl | recept
Jak zavařit jablka na štrúdl | recept. Jablka patří mezi naše nejzdravější a nejčastěji pěstované druhy ovoce. Obzvláště v zimě je vhodné do…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.